El professor universitari Jesús Neira, que el 2008 va rebre una pallissa per recriminar a un home, Antonio Puerta, que estigués maltractant una dona, va morir a l'Hospital Puerta de Hierro de Majadahonda (Madrid). Neira, de 62 anys, va perdre la vida a mig matí en l'esmentat centre hospitalari en el qual estava en coma des de fa diversos dies després de patir un vessament cerebral.

Jesús Neira va estar més de vuit mesos ingressat a l'hospital després que el 2 d'agost de 2008 fos agredit per Antonio Puerta, a qui havia recriminat que estigués maltractant la seva parella, Violeta Santander, a l'entrada d'un hotel a Majadahonda.

Neira, que estava acompanyat pel seu fill quan va rebre la pallissa, va entrar en coma quatre dies després de l'agressió i des de llavors es va haver de sotmetre a diferents intervencions quirúrgiques, entre elles una cranioplàstia i la implantació d'un marcapassos, i a contínues sessions de rehabilitació.

Puerta va ser condemnat al novembre de 2009 a set mesos i quinze dies de presó pels maltractaments que va infligir aquell dia a la seva parella, i va morir després d'ingerir drogues a l'octubre de 2010.

El gest de Jesús Neira, periodista i professor de Dret a la Universitat Camilo José Cela, en defensa de les dones maltractades li va comportar nombrosos guardons, com la Medalla d'Or del Senat, la Medalla d'Or de la Comunitat de Madrid; el Premi Drets Humans, i el premi Antena d'Or als Valors Socials que concedeix la Federació d'Associacions de Ràdio Televisió d'Espanya.

El 2009 va presidir el Consell Assessor de l'Observatori Regional de la Violència de Gènere de la Comunitat de Madrid.