Les autoritats de nou països europeus reforçaran el control de la identitat dels passatgers i dels equipatges en els viatges en tren de llarga distància, van anunciar els seus ministres d'Interior i Transports a París. En una declaració conjunta llegida pel ministre francès d'Interior, Bernard Cazeneuve, els nou països -entre els quals hi ha Espanya- van anunciar també que s'ampliaran les patrulles mixtes de policies de diversos països en el transport ferroviari.

Així mateix, els signants consideren "indispensable posar en marxa operacions de control simultànies i coordinades en trajectes puntuals". Per a això s'augmentarà el "control d'identitat dels passatgers, així com la inspecció visual dels equipatges", i es farà una "avaluació de les conseqüències d'una generalització dels bitllets nominatius per als trens internacionals de llarga distància".

Els nou països demanen a la Comissió Europea que examini "una modificació puntual de les regles del codi Schengen que permeti controls permanents només allà on sigui necessari".

El ministre d'Interior, Jorge Fernández Díaz, va destacar que Espanya "ha après de la tràgica experiència dels atemptats l'11 de març del 2004" i per això la seva experiència "és molt valorada" al conjunt d'Europa. Per a Fernández Díaz, el codi de fronteres Schengen "ha de ser susceptible d'interpretar-se de manera que, alhora que garanteixi la llibertat de circulació, garanteixi també la seguretat dels viatgers".

"Queda molt per avançar"

La ministra de Foment, Ana Pastor, també present a la reunió, va reconèixer que "queda molt per avançar" per reforçar la seguretat del transport ferroviari, amb l'objectiu que el tren "segueixi sent un mètode de transport còmode per a les persones".

Representants d'Espanya, Itàlia, Suïssa, Alemanya, Luxemburg, Bèlgica, Holanda i Regne Unit van participar en la cita al costat dels comissaris de la Unió Europea competents i el coordinador de la lluita europea antiterrorista.

L'atac frustrat del suposat gihadista Ayoub el Khazzani el passat 21 d'agost, en què va aconseguir entrar en un tren Thalys amb un rifle d'assalt, una pistola i armes blanques, ha desencadenat la preocupació a França per la facilitat amb què el marroquí va aconseguir traspassar les fronteres armat fins a les dents.