Un "gran incendi forestal" crema prop de 2.000 hectàrees a Ourense

La Conselleria de Medi Rural va activar el nivell 2 d'alerta per la proximitat del foc amb les cases

31.08.2015 | 00:00
En el moment del tancament d´aquesta edició, el foc ja havia afectat unes 2.000 hectàrees.

Un incendi al municipi de Cualedro, a Ourense, va cremar ahir en poc temps unes 2.000 hectàrees, segons va informar la Conselleria de Medi Rural a través d'un comunicat en què definia el succés de "gran incendi forestal". En aquesta nota, s'especificava que la xifra d'hectàrees cremades era provisional, tenint en compte que el foc encara estava en actiu.
L'incendi, detectat al voltant d'un quart d'una de la matinada de dissabte a diumenge a la parròquia de Lucenza, es va estendre amb rapidesa en poques hores i va causar el pànic entre els habitants de la zona i les autoritats.
Tres hores després de la seva detecció, la Xunta va declarar al voltant d'un quart de quatre de la tarda l'anomenada "situació 2" de risc en aquesta zona, davant el perill que les flames poguessin arribar a nuclis habitats o habitatges.
En el comunicat, el citat departament de la Xunta indicava que en les tasques de control i extinció hi participaven un total de vint brigades, nou agents forestals i un tècnic, amb tretze camions motobomba, dues pales mecàniques i l'ajuda aèria de sis helicòpters i de nou avions, a més d'efectius de la Unitat Militar d'Emergències de l'Exèrcit.
El comunicat afegia, a més, que també romania en actiu un altre incendi a la parròquia de Pradocabalos, al municipi d'Ourense de Viana do Bolo, que ja havia cremat unes 213 hectàrees. En aquest cas, en la seva extinció hi van participar durant la jornada d'ahir un total de 34 brigades, nou agents forestals i un tècnic, amb catorze camions motobomba, cinc pales mecàniques i el suport de nou helicòpters i de sis avions.
Finalment, la nota recordava que quatre incendis més, registrats als municipis de Manzaneda, Orense, Viana do Bolo i O Vaixell de Valdeorras durant el cap de setmana, ja havien quedat controlats després de cremar prop de 450 hectàrees en total.

El foc de Cantàbria, apagat
Per la seva banda, l'incendi del municipi càntabre de Valderredible, que ha cremat 500 hectàrees de muntanya i que ha afectat el límit amb Burgos, es va donar ahir per extingit, segons va informar el Govern regional. Dissabte, dos dies després d'iniciar-se el foc, un operatiu amb recursos de Cantàbria i de Castella i Lleó va continuar encara a la zona per fer tasques de refresc i per evitar que es revifés el foc.
L'incendi es va declarar dijous passat al matí, i la seva proximitat al poble de Ruanales va obligar a la nit a reagrupar uns 170 veïns de cara a una possible evacuació que, al final, no va ser necessària.
Divendres a última hora de la tarda l'incendi va quedar controlat i el Govern de Cantàbria va desactivar el pla Infocant, que s'havia elevat al nivell 1 a les set de la tarda del dia anterior. Des de llavors, es van realitzar tasques de refresc per terra dels punts calents per evitar que les flames poguessin revifar. Aquestes tasques van continuar dissabte amb un operatiu format per una ?quadrilla, un guarda, una autobomba aportada pel Govern càntabre i la mateixa dotació de recursos de Castella i Lleó. Ahir, amb l'incendi extingit, una patrulla va fer seguiment de la zona per assegurar-se que el foc no tornés a reiniciar-se.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema