El delegat del Govern al País Basc, Carlos Urquijo, denunciarà davant la Fiscalia de l'Audiència Nacional la comissió d'un delicte d'enaltiment del terrorisme en la marxa que va reclamar dissabte passat l'amnistia per als presos d'ETA a Bilbao.

En declaracions, Urquijo va explicar que les dues persones que van exercir de portaveus de la manifestació i van llegir un comunicat al final de la mateixa van dir que els presos d'ETA "no són terroristes" perquè "han donat el millor de si mateixos per fer front a aquests monstres", en al·lusió als Estats espanyol i francès, que "s'alimenten de la sang d'Euskal Herria".

Per al delegat del Govern aquesta afirmació suposa "un delicte d'enaltiment del terrorisme clar" i ha considerat que està "obligat" a denunciar els fets davant la Fiscalia perquè la Llei de Reconeixement i Protecció Integral de les Víctimes del Terrorisme preveu que és l'Estat qui ha d'assumir "la defensa de la dignitat" d'aquest col·lectiu.

La denúncia la presentarà avui acompanyada dels informes elaborats per les Forces de Seguretat de l'Estat (FSE) i dels articles de premsa publicats sobre l'ocorregut en la mobilització.

El delegat del Govern al País Basc va criticar que hi hagi gent "que posi en pràctica la teoria que com que ETA ja no mata cal tolerar qualsevol cosa que es digui en relació amb aquests anys de terrorisme". No obstant això, va opinar que "el relat del que ha succeït és més important ara que mai, quan ETA ha deixat de matar, perquè no es falsegi ni es blanquegi la història criminal dels terroristes, que és el que ahir van pretendre fer els qui van anar a la manifestació de Bilbao demandant l'amnistia dels presos", va considerar.

En aquest sentit, va dir que la denúncia que presentarà avui busca que es puguin depurar les responsabilitats penals que al seu judici existeixen arran del comunicat llegit dissabte. "Alguns pretenen utilitzar el nou temps per falsificar la història d'ETA i no ho permetré", va advertir.

Resposta de Sortu

D'altra banda, Sortu va assegurar ahir que la "festa i la reivindicació sempre han anat unides", per la qual cosa va animar els ciutadans al fet que, "enfront de les imposicions", segueixin vinculant actes de protesta o solidaritat amb les activitats festives.

Sortu es va referir, en un comunicat, a les actuacions exercitades des de diferents estaments, com el delegat del Govern al País Basc, Carlos Urquijo, l'Audiència Nacional i "associacions ultradretanes" contra actes en favor dels presos d'ETA inclosos a la programació de festes de diferents municipis bascos i navarresos.

En opinió de Sortu, aquestes "prohibicions" constitueixen "vulneracions greus dels drets civils i polítics, que tenen per objectiu fer callar diverses reivindicacions".

A més, Sortu mostra la seva ?solidaritat amb el menor agredit dissabte a Bilbao, a qui uns individus li van gravar en un braç, amb una navalla, una creu esvàstica i el número 88, també de simbologia nazi.