El PP ha registrat avui una proposició de llei urgent al Congrés que reforma la llei del Tribunal Constitucional i que permetria que aquest organisme sancioni o fins i tot suspengui de les seves funcions al president català, Artur Mas, si incompleix les seves sentències.

La reforma de la llei orgànica del Tribunal Constitucional que proposa el PP atorga al TC tingui capacitat sancionadora si s'incompleixen les seves sentències, una iniciativa que, segons ha dit el candidat del partit a la Presidència de la Generalitat catalana, Xavier García Albiol, és l'"evidència" de què "ningú proclamarà la independència de Catalunya".

García Albiol ha presentat al costat del portaveu del PP al Congrés, Rafael Hernando, aquesta proposició de llei que es tramitarà pel procediment d'urgència perquè pugui ser aprovada en el que queda de legislatura.

La reforma persegueix que el TC pugui sancionar les autoritats o persones que incompleixin les seves resolucions i a més d'imposar-los multes -d'entre 3.000 i 30.000 euros- inclou la possibilitat de suspendre'ls en les seves funcions.

García Albiol ha assegurat que la proposició de llei és la "garantia de què ningú pugui incomplir les resolucions del TC i és un missatge molt clar" als quals volen "trencar Catalunya de la resta d'Espanya", perquè sàpiguen que "la broma s'ha acabat".

A més, ha continuat, va "en contra d'aquells que "pretenen saltar-se les regles del joc" i no respecten les decisions dels tribunals.

La iniciativa, que el candidat del PP ha qualificat d'"històrica", és "la forma més clara de demostrar" que els independentistes "no aconseguiran" el seu propòsit, ha dit.

Segons ha explicat Rafael Hernando, amb el tràmit d'urgència es pretén que el ple del Congrés voti la presa en consideració d'aquesta proposició la setmana del 14 de setembre i després voti el text legislatiu el 29 de setembre, dos dies després de les eleccions catalanes.

A continuació, la proposició de llei passarà al Senat, perquè, en cas que s'introdueixin esmenes, pugui tornar a temps al Congrés i ser aprovada definitivament abans que acabi la legislatura, ha apuntat Hernando.

Xavier García Albiol ha demanat a tots els grups parlamentaris del Congrés que recolzin la iniciativa, un reclam que ha dirigit especialment a Unió Democràtica de Catalunya (UDC) i al PSOE.

Sobre això, Albiol ha dit que en la votació d'aquesta iniciativa es comprovarà quina és "la coherència" dels socialistes, que "diuen una cosa a Madrid i el contrari a Catalunya" quan es refereixen al debat sobiranista català.

La proposició pretén modificar els articles 83, 87, 92 i 95 de la llei orgànica del Tribunal Constitucional, al qual dota d'instruments perquè pugui garantir l'incompliment de les seves sentències.

Recull així, entre d'altres coses, les citades multes en cas d'incompliment i la possibilitat de suspensió a autoritats i empleats públics responsables així com la possibilitat que el TC recorri al Govern perquè "adopti les mesures necessàries" per "assegurar el compliment de les resolucions".

Per als casos en els quals s'incompleixin decisions del TC com la suspensió d'actuacions o disposicions en "circumstàncies d'especial transcendència constitucional", es permet al tribunal d'ofici, a instàncies del Govern, prendre les mesures necessàries per al compliment "sense escoltar les parts".

I a més es dóna un termini de tres dies per comunicar a les parts i al fiscal i perquè el Tribunal Constitucional dicti resolució.

Segons Hernando, els últims anys s'han vist situacions de "desacatament" i incompliment de les sentències del TC, i això "s'ha d'acabar".

Per això, si les normes actuals no són suficients per garantir el compliment de les lleis i en conseqüència els drets dels ciutadans, "el que cal fer és adaptar les normes", ha dit el portaveu popular.

Es tracta, ha insistit, de "defensar els drets individuals i col·lectius del conjunt dels ciutadans espanyols, siguin qui siguin i estiguin on estiguin".

Malgrat que l'anunci es produeix a poques setmanes de les eleccions catalanes, Rafael Hernando ha assegurat que la iniciativa no és ni "oportunista ni conjuntural", sinó que té "veritable vocació de futur" per "suplir algunes llacunes".

El portaveu popular ha explicat d'una altra banda que ha avisat al PSOE de la presentació d'aquesta reforma, i s'ha remès als socialistes perquè facin la seva valoració quan l'estudiïn.

Aquesta reforma és "l'evidència de què alguns defensem a aquells catalans que se senten profundament catalans però també espanyols no només amb paraules, sinó amb fets", ha dit Xavier García Albiol, que ha expressat el seu orgull per haver treballat amb el grup popular en l'elaboració d'aquesta reforma.

"Aquesta mesura no va en contra de ningú. Be sí, va en contra dels qui no respecten les decisions dels òrgans judicials, i d'aquells que pretenen saltar-se les regles de joc i se senten impunes davant les decisions dels tribunals", ha afegit.