Els turistes que vulguin visitar la Torre de Pisa i admirar el panorama des del cim hauran de passar, a partir de la setmana que ve, un exhaustiu control de seguretat que inclourà passar per un escàner de raigs X. Així ho ha decidit la prefectura de la ciutat, que, des del passat mes de gener -després dels atemptats a la revista satírica francesa Charlie Hebbo a París- treballava per incrementar els controls de seguretat en els monuments de la ciutat.

Després dels atemptats a la capital francesa, també la veïna Siena va incrementar significativament els controls al Duomo, la Sinagoga, la plaça del Camp o la Torre del Mangia. A la capital, l'Exèrcit italià va augmentar la vigilància en objectius sensibles com el Coliseu, el Panteó o els Museus Vaticans.

Segons els serveis d'intel·ligència italians, la coneguda torre inclinada, un dels monuments més famosos a tot el món, podria ser objectiu dels terroristes per la seva àmplia afluència de públic. Ja el 2011, després dels atemptats a les Torres Bessones de Nova York, la Plaça dels Miracles, on se situa el complex monumental que inclou a la Torre de Pisa, va ser tancada al públic a la nit amb barreres de metall i vigilada per l'exèrcit les 24 hores. No obstant això, aquesta és la primera vegada que els turistes hauran de travessar un detector de metalls i una màquina de raigs X per poder pujar els 296 graons del monument.

El procediment és la resposta de les autoritats italianes a un vídeo difós a Internet el passat 8 de gener en el qual l'Estat Islàmic amenaçava directament Itàlia.