Es deia Aylan Kurdi, tenia tres anys i viatjava amb el seu germà, la seva mare i el seu pare a Europa, el destí que persegueixen els milers de refugiats sirians que fugen cada dia de la guerra i la persecució jihadista en el seu país. La imatge del seu cos sense vida en una platja turca s'ha convertit en la fotografia que millor defineix la tragèdia de la crisi migratòria. Un drama que està removent les consciències de milions d'europeus, que reclamen en fòrums i xarxes socials una major acció solidària dels seus governs.

Aylan i la seva família procedien de Kobani, un enclavament sirià de majoria kurda durament atacat per l'Estat Islàmic en els últims mesos. Segons els mitjans turcs, els quatre membres de la família tractaven d'arribar a Alemanya i establir-se allà. El diari canadenc 'National Post' indica que els pares van tractar d'obtenir asil al Canadà per vincles familiars, però que aquesta possibilitat els hi va ser denegada i van haver d'arriscar-se a creuar la Mediterrània.

L'únic supervivent de l'enfonsament de l'embarcació va ser el pare, Abdullah, que ja ha expressat el seu desig de tornar a Kobani per enterrar la seva dona i els seus dos fills. Mentrestant, la imatge de l'agència Reuters, del fotògraf Nilufer Demir, s'està convertint en el document gràfic que millor està mostrant l'abast d'un drama que no cessa.

"Vaig escoltar la notícia a les 5:00 hores del matí", ha explicat Teema Kurdi, germana d'Abdul·là i resident a Vancouver, citada pel 'National Post'. Teema va ser contactada per l'esposa d'un dels germans de Abdul·là. "Havia rebut una trucada d'Abdul·là, i tot el que va dir va ser 'la meva dona i els meus dos fills són morts'", ha relatat.

Abdul·là, la seva dona i els seus dos fills havien fet una sol·licitud d'asil amb suport privat davant les autoritats canadenques que va ser rebutjada al juny per complicacions amb les sol·licituds des de Turquia, ha aclarit Teema.

"Jo estava intentant pagar el viatge, i els meus amics i els meus veïns em van ajudar amb els dipòsits bancaris, però no vam poder aconseguir treure'ls i per això es van pujar en una barca", ha precisat. "Jo fins i tot els hi pagava el lloguer a Turquia, però és horrible la manera en què tracten els sirians allà", ha afegit.

La família d'Abdullah estava entre els almenys dotze refugiats, presumptament sirians, que van morir intentant arribar a l'illa grega de Kos després que dues embarcacions, en què viatjaven 23 persones, s'enfonsessin després de partir per separat de la zona de Akyarlar, a la península de Bodrum, segons un responsable naval.