L'Audiència Nacional va rebutjar la petició del PP de recórrer la interlocutòria de l'obertura de judici oral del cas Bárcenas, en què el jutge li va imposar una fiança de 1,2 milions d'euros com a responsable civil subsidiari. El PP va presentar un recurs de queixa contra la decisió del jutge instructor del cas Bárcenas, José de la Mata, que no va admetre a tràmit el recurs d'apel·lació de la formació política contra la interlocutòria d'obertura del judici oral.

El partit es queixava especialment de la fiança de 1.245.154 euros que li va imposar el jutge en aquest acte per «garantir l'abonament de les sumes que eventualment poguessin imposar-se com a responsable civil subsidiari».

En un escrit, els magistrats de la secció quarta de la sala penal tanquen ara la possibilitat de recórrer la interlocutòria d'obertura de judici oral i recorden que la Llei d'Enjudiciament Criminal estableix que contra aquesta resolució «no hi cap el recurs pretès per la part recurrent».

Això és, segons la sala, «no només perquè no ho permet l'esmentat precepte, sinó també perquè l'apel·lació està circumscrita a casos taxats, entre els quals no es recull l'aquí analitzat».

Els magistrats rebutgen que el PP es trobi «indefens» en no poder recórrer l'obertura de judici, ja que per llei pot reproduir les seves reclamacions davant el tribunal que jutgi el cas, i recorden que el jutge instructor ja ha perdut la competència per decidir sobre això. També rebutgen els arguments del PP d'absència de tutela judicial efectiva, que, segons la sala, «no deixen de ser simples manifestacions defensives, sense cap substrat».

Els jutges defensen l'acte d'obertura de judici, una decisió del jutge que va ser «adoptada després d'una llarga investigació en la qual l'instructor ha obtingut com cal coneixement, sempre des de la perspectiva indiciària, sobre la xifra a la que per responsabilitats civils subsidiàries podria ser condemnada, si s'escau, la formació política recurrent».

De la Mata va confirmar el juliol passat la fiança imposada al PP, que es basa en els 220.167 euros que hauria deixat d'ingressar davant la Hisenda Pública per l'impost de societats de 2008 i en el milió d'euros que no va pagar per l'impost de societats de 2007 de l'empresa que va reformar la seu del PP, Unifica.