L'Organització Mundial de la Salut (OMS) va anunciar dos casos de pòlio en dos menors de cinc anys en una zona del sud-oest d'Ucraïna fronterera amb Romania, Hongria, Eslovàquia i Polònia. Aquest és el primer brot de la malaltia a Europa des de 2010. Els dos menors, un nen de quatre anys i un altre de deu mesos, van començar a presentar paràlisi el 30 de juny i el 7 de juliol. Els dos casos s'han produït a la província Zakarpatskaya.

L'OMS va recordar que Ucraïna presentava un risc particular de reaparició de la malaltia per la seva «inadequada cobertura de vacunació», ja que el 2014 només el 50 per cent dels nens van ser plenament immunitzats contra aquesta malaltia i altres que es poden prevenir a través de l'aplicació de vacunes.

Així les coses, l'agència de l'ONU està discutint actualment amb les autoritats sanitàries ucraïneses una «resposta urgent» davant el brot. Segons va explicar, donada la cobertura de vacunació del país en aquests moments «el risc d'una propagació del cep dins del país és considerat alt»

Pel que fa al risc que la propagació es produeixi cap a altres països des d'Ucraïna, va considerar que és «baix», si bé la província afectada és limítrof amb quatre països.

Augmentar la vigilància

En aquest sentit, va recomanar als països amb especials contactes amb la regió afectada incrementar la vigilància de casos de paràlisi aguda flàccida per tal de detectar ràpidament qualsevol importació del virus i facilitar una ràpida resposta. Igualment, va recomanar a aquelles persones que viatgin a les zones afectades per la poliomielitis que hi estiguin plenament vacunats.