El president dels Estats Units, Barack Obama, va aconseguir una altra victòria de cara al final del seu mandat en aconseguir els suports suficients al Senat perquè els republicans del Congrés no invalidin l'acord nuclear amb l'Iran assolit per les potències del Grup 5+1.

La senadora demòcrata Barbara Mikulski va anunciar el seu suport al pacte, amb el que se sumen els 34 vots necessaris a la cambra alta perquè Obama pugui exercir el seu dret de veto en cas que els republicans promoguin una llei en contra del pacte nuclear.

La veterana senadora va explicar la seva anàlisi del text acordat amb Teheran, així com les seves consultes amb experts i part de la comunitat jueva, per arribar a la conclusió que el pacte és la millor opció entre les possibles per evitar que l'Iran aconsegueixi desenvolupar una arma nuclear.

«He preguntat quines són les alternatives que poden ser efectives i assolibles si rebutgem aquest acord. Les he considerat seriosament. Però al final, els republicans no presenten una opció més viable que aquest acord. Les altres dues alternatives són més sancions o l'acció militar», va argumentar la senadora.

Així mateix, Mikulski va explicar que l'augment de sancions de manera unilateral per part dels Estats Units perd efectivitat si els socis de la Unió Europea, la Xina i Rússia les suavitzen, i que l'«acció militar» sempre és una opció possible per al Govern nord-americà, però ha de ser l'última.

El Congrés nord-americà, que torna a la feina el proper dimarts després del recés d'estiu, té fins al 17 de setembre per avaluar i votar sobre el pacte nuclear iranià, un text que els republicans, que tenen majoria a les dues cambres, ja han expressat que rebutgen en bloc.