El president del Govern, Mariano Rajoy, va garantir que Espanya «no negarà el dret d'asil a ningú» i es va mostrar convençut que la resta de socis de la Unió Europea actuaran de la mateixa manera. Rajoy va mostrar la total solidaritat d'Espanya amb els refugiats en la conferència de premsa que va oferir juntament amb el primer ministre britànic, David Cameron, després de la reunió que tots dos van mantenir al Palau de la Moncloa.

El primer ministre britànic va rebutjar el sistema de quotes per a l'acollida d'asilats i va assegurar que el seu país només acollirà persones que estiguin en camps de refugiats i no les que intenin arribar a Europa en un viatge que posa en risc les seves vides. Cameron va assenyalar que treballarà «amb el cap i el cor» davant d'aquest problema i el Regne Unit serà un «santuari» per als refugiats.

Per part seva, el ministre d'Interior, Jorge Fernández Díaz, va destacar a Lloret de Mar que Espanya ja ha rebut aquest any i tramita 17.000 peticions d'asil, entre les quals 3.500 cursades per a refugiats sirians a la frontera de Melilla, i «totes» elles seran ateses. Aquesta xifra, va explicar, és independent de les xifres que es discuteixen en el repartiment de refugiats que planteja la UE.

Solidaritat de municipis

Representants d'uns 80 municipis van assitir a la reunió convocada d'urgència pel Fons Català de Cooperació davant el drama dels milers d'exiliats de la guerra de Síria. Aquestes 80 poblacions van manifestar la seva predisposició a coordinar-se i acordar fórmules per donar aixopluc als refugiats sirians, que es preveu que arribin a Espanya en les properes setmanes.

Més de mil persones a Barcelona i unes 400 a Madrid, convocades per diferents organitzacions socials i polítiques, van demanar solidaritat i accions urgents davant la crisi de refugiats que viu Europa.