Els ministres d'Exteriors de la Unió Europea (UE) es van comprometre ahir amb un pla de cinc punts destinat a incrementar la cooperació amb tercers països per pal·liar la crisi migratòria que ha agreujat en els darrers dies.

Davant la urgència de la situació, els ministres van tractar la qüestió i, malgrat tractar-se d'una reunió informal on no poder prendre decisions formals, sí que es van posar d'acord per actuar en cinc punts: assegurar protecció a les persones que ho necessitin, gestionar la seva situació en respecte als drets humans, lluitar contra els traficants d'éssers humans, reforçar l'associació amb els països d'origen i trànsit i abordar els acords de readmissió i devolució, així com tractar els orígens de l'arribada de refugiats.

Repartiment

El pròxim dimecres la Comissió Europea presentarà una estratègia pel repartiment de 120.000 refugiats entre els Estats membres, així com una llista de "països segurs", una mesura per agilitzar la tramitació de les demandes d'asil de persones procedents de països candidats a entrar a la Unió Europea com Albània, Macedònia, Montenegro, Sèrbia i Turquia.

Per la seva banda, alguns països de l'est que formen part de la Unió Europea com Eslovàquia o Lituània van demanar ahir estabilitzar i controlar més les fronteres exteriors abans de decidir un repartiment de refugiats en tot el territori comunitari basat en quotes.

"Com es pot discutir de quotes quan encara hi segueix havent una gran entrada de refugiats i no sabem de quina xifra estem parlant", va indicar el ministres eslovac d'Exteriors, Miroslav Lavjak.

El ministre espanyol d'Exteriors i Cooperació, José Manuel García-Margallo, va considerar ahir que el resultat del repartiment de refugiats entre estats membres que proposarà el dimecres la Comissió Europea serà similar tant si s'estableixen quotes obligatòries com si són voluntàries.