La Comissió Europea demanarà aquest dimecres a Espanya que accepti acollir al voltant de 15.000 refugiats arribats a Hongria, Itàlia i Grècia, un 12,44% del total de 120.000 persones que proposarà que es reparteixin els estats membres. "És un percentatge de cada assignació per a Grècia, Hongria i Itàlia, el que resulta en una mica menys de 15.000 refugiats", van indicar fonts comunitàries.

Aquesta nova proporció és més de tres vegades superior a la que Brussel·les va demanar a Espanya al passat mes de maig, quan li va sol·licitar rebre a 4.288 refugiats dels 40.000 que s'havien de repartir els Vint, és a dir, un 10,72% del total. Finalment, Espanya només va oferir al juliol acollir un total de 1.300 refugiats en dos anys, menys d'un terç del que li havia demanat la Comissió, encara que no va descartar ampliar aquest compromís de cara al desembre.

La recrudescència de la crisi de refugiats a la Mediterrània i la inclusió d'Hongria entre els països que es beneficiaran de les mesures d'alleugeriment són les principals causes d'aquesta petició d'augment de l'esforç. "Utilitzem la mateixa clau de distribució que en la proposta per a Itàlia i Grècia, però evidentment, com que la nova proposta també inclou a Hongria, les xifres per a tots els altres estats membres pujaran", van concretar les fonts que, no obstant això, van precisar que "les xifres per a Espanya segueixen sent la meitat del que hauran d'acceptar França i Alemanya".

La CE va proposar al maig un sistema temporal de repartiment obligatori de refugiats que afectava 40.000 persones arribades a Itàlia i Grècia des del passat 15 d'abril, i sobre la base de quatre criteris -població, PIB, atur i esforç previ d'acollida- va concloure que a Espanya li corresponia acceptar al 10,72% d'aquest total. L'Executiu de Mariano Rajoy es va mostrar radicalment en contra de les anomenades "quotes obligatòries" i va considerar injustos els criteris aplicats per a la distribució perquè no tenien prou en compte l'alt nivell d'atur al país.