Les policies francesa i espanyola van detenir a Ciboure (França) al membre fugit d'ETA Alberto Plazaola Anduaga, que va col·laborar amb el comando Araba de la banda terrorista en diversos atemptats durant 1987, informa el Ministeri de l'Interior. Aquest complia a Espanya diverses condemnes per terrorisme quan va quedar en llibertat al desembre de 2014 en descomptar l'Audiència Nacional les penes que va complir a França, però el passat mes de març el Tribunal Suprem va anul·lar aquesta decisió i va ordenar la seva detenció. La fugida de l'etarra va desencadenar la polèmica, atès que la Policia i la Guàrdia Civil van rebre l'ordre de detenir-lo al seu domicili de Oñate (Guipúscoa) a les 17:22 hores del dimarts 10 de març, més de quatre hores després que es comencés a divulgar pels mitjans de comunicació a través de teletips, a les 00:56 hores, l'acte del Suprem. Fins a les 20:44 hores d'aquest dia, les forces de seguretat no van rebre la interlocutòria judicial que autoritzava l'entrada i registre del domicili, a la localitat guipuscoana d'Oñate, al qual van accedir a les 23.05 hores, quan va anar la secretària judicial de Bergara , i, per llavors, Plazaola s'havia fugat. El president del Tribunal Suprem, Carlos Lesmes, va ordenar l'obertura d'una investigació interna per aclarir les circumstàncies en què es va difondre la informació sobre la detenció de l'etarra abans que es produís.

Plazaola es va integrar a ETA com a col·laborador del comando Araba en 1987 i va participar en diverses accions terroristes durant aquest any com l'atemptat frustrat mitjançant llançament de granades a la caserna de la Guàrdia Civil d'Orozco (Biscaia). A més, en la col·locació d'una bomba trampa en un concessionari de Peugeot-Talbot a Vila-real de Urrechu (Àlaba), que va explotar quan l'equip de desactivació d'explosius procedia a la seva inutilització.

Així mateix, en la col·locació d'un artefacte explosiu a la porta d'un pub d'Escoriaza (Guipúscoa), punt habitual de venda de drogues, i en la preparació d'una plataforma de llançament de granades amb un parany addicional contra la caserna de la Guàrdia Civil d'Orozco. Al setembre de 1987 va passar a la clandestinitat a França per eludir l'acció policial i al país gal va realitzar diferents pràctiques sobre muntatge i maneig d'armes de foc i artefactes explosius. Alberto Plazaola va ser detingut el 1990 a Saint-Martin-Seignanx per la Gendarmeria francesa quan circulava en un vehicle en companyia de la responsable dels comando legals d'ETA i en el moment de l'arrest es trobava armat.

Va complir tres anys de presó a França i posteriorment va ser extradit a Espanya, on va ser jutjat i condemnat a 46 anys de presó per atemptat frustrat i estralls terroristes. Al desembre de 2014 l'Audiència Nacional va aprovar les actuacions d'acumulació de condemnes de diversos presos d'ETA, Sant Jaume entre Arrospide Sarasola, àlies Santi Potros, i Alberto Plazaola, als quals se'ls va descomptar de la pena imposada a Espanya el temps de presó complert a França i van quedar tots dos en llibertat. Al gener de 2015 la Fiscalia va presentar dos recursos contra l'acumulació de penes de tots dos i el Suprem va anul·lar les de Santi Potros, que va ser detingut el dia 19 d'aquest mateix mes a Lasarte (Guipúscoa).

Així mateix, l'alt tribunal va anul·lar al març l'acumulació de condemnes de Plazaola i va dictar una ordre de detenció.