El líder del partit esquerrà Syriza, Alexis Tsipras, va defensar ahirl'acostament de Grècia a Rússia, un contacte que va aixecar els recels dels creditors durant les negociacions, en afirmar que va suposar el «reinici de les relacions greco-russes», que poden beneficiar a l'economia grega.

«Grècia és un país de la UE i de l'OTAN, però això no li impedeix tenir relacions econòmiques i comercials amb Rússia. Per què Alemanya pot tenir gasoductes amb Rússia i nosaltres no?», va afirmar Tsipras en una roda de premsa a la Fira de Salònica, on ahir va presentar el seu programa electoral.

Tsipras, va defensar la signatura del tercer rescat, va assegurar que els conservadors de Nova Democràcia haguessin portat mesures més dures i va rebutjar indirectament formar una aliança de Govern amb ells. «El primer memoràndum (programa de rescat) va obligar a mesures d'ajust per un total de 17.000 milions a l'any, el segon, de 9.800 milions a l'any, i el nostre programa és de tot just 2.900 milions a l'any», va dir Tsipras, que va recordar que el primer el van signar els socialdemòcrates del partit Pasok i el segon, els conservadors de Nova Democràcia.

«És clar que aquest acord té dificultats i que hem de buscar mesures» que esmorteeixin alguns punts, va dir Tsipras per insistir que, malgrat tot, les mesures «no tenen ni comparació» amb les del primer i el segon memoràndum i almenys gaudeixen «d'una perspectiva per a la sortida de la crisi».

«Puc afirmar que el pitjor ha passat», va sostenir Tsipras, que es va mostrar segur que el seu partit Syriza, que acaba de patir una dolorosa fractura en perdre a l'ala més radical, s'ha d'aixecar amb una clara victòria a les urnes i que el poble li atorgarà un fort mandat que evitarà que el Govern d'esquerres es converteixi en un «parèntesi» en la història.

«El poble decidirà si Syriza seguirà governant i amb qui. En realitat el dilema és si governarà Syriza Nova Democràcia», va afirmar Tsipras, donant així indirectament una negativa a l'oferta del líder de Nova Democràcia, Vangelis Meimarakis, de forjar una gran coalició per «garantir la permanència» de Grècia a l'eurozona.

L'exprimer ministre grec va sostenir que qualsevol que quedi com a primera força fregarà la majoria absoluta i, per tant, podrà triar amb qui governar, deixant entreveure que no serà necessari recórrer a la segona força més votada, i que el guanyador formarà Govern i evitarà una tercera cita amb les urnes. «Tenim el nostre programa, reivindiquem la majoria absoluta. Si no l'aconseguim, el país tindrà un Govern, perquè ningú agafarà la responsabilitat de convocar noves eleccions».