El Jutjat d'Instrucció 4 de Granada ha acordat declarar la responsabilitat civil subsidiària de l'Arquebisbat de Granada en relació al cas de suposats abusos sexuals a menors per part de sacerdots d'aquesta diòcesi.

La quantia econòmica d'aquesta responsabilitat civil es determinarà en el moment processal oportú, segons va informar ahir el Tribunal Superior de Justícia d'Andalusia.

En l'acte, contra el que cap recurs de reforma, el jutge Antonio Moreno considera que els imputats, per la seva condició de sacerdots, depenien directament de l'Arquebisbat de Granada.

«Precisament els fets es produeixen per la condició de sacerdots dels imputats, i pel reclutament i aprofitament com escolà de la víctima o víctimes en la seu i casa parroquial de la parròquia» afegeix l'acte.

És per tot això, «per culpa in eligendo com in vigilando i pel lloc del que parteixen en relació de causalitat dels actes de caràcter sexual que es residencien i originen des de la parròquia», per la qual cosa s'estima que es compleixen tots els pressupostos exposats per a la declaració de responsabilitat civil de l'Arquebisbat.

En concret, el jutge entén que «no hi ha dubte» que els imputats, i especialment el pare Román, «cap visible» del grup de sacerdots, aprofitant la condició de la víctima com escolà a l'església que regia, comptava amb una «gran ascendència sobre ell», convidant-lo a quedar-se a dormir a casa i a participar en alguns actes comunals del grup.

El jutge afegeix que, tot i que és cert que la majoria d'actes libidinosos es van realitzar a la casa dels capellans, «no ho és menys que precisament els fets es produeixen per la condició de sacerdots dels imputats i pel reclutament i aprofitament com escolà de la víctima o víctimes en la seu i casa parroquial» de l'església.

Entén el magistrat que l'arquebisbe de Granada, Francisco Javier Martínez, «hauria incomplert amb els actes de vigilància, policia o seguiment necessaris» i recomanats a més tant per la Santa Seu com per la Conferència Episcopal «per evitar la comissió d'uns fets per part d'un grup de sacerdots».

Es tractava més d'un grup de sacerdots «molt conegut en una ciutat com Granada, en el propi Arquebisbat i per l'arquebisbe per la seva idiosincràsia pròpia de vida comunal, i sota l'autoritat es troben de forma directa», afegeix l'acte.

El jutge va acordar al febrer que la investigació judicial de la causa continués només contra el pare Román en considerar que els delictes contra la resta dels onze imputats havien prescrit, el que va ser recorregut davant l'Audiència de Granada, que haurà de pronunciar.

La investigació judicial es va iniciar després que el primer dels dos denunciants, un jove que ara té uns 24 anys, posés els fets en coneixement de la Fiscalia a l'octubre de l'any passat. Ho va fer després de rebre a l'agost la crida del Papa, que li va demanar perdó en nom de l'Església en llegir l'escrit que li va enviar relatant els fets, ocorreguts suposadament quan comptava entre 14 i 17 anys.

En la causa van ser imputats de manera inicial deu sacerdots i dos seglars amb diferents graus de presumpta autoria, a través d'una participació necessària, cooperació o encobriment.