La Xina ha advocat avui per impulsar la lluita contra el separatisme i per sotmetre la religió a la llei durant els actes organitzats pel règim comunista a Lhasa, la capital tibetana, per commemorar el 50 aniversari de la fundació de la Regió Autònoma del Tibet.

Centenars de petites banderes xineses onejaven avui als peus del Palau de Potala a Lhasa, en un acte orquestrat pel Govern xinès que va transformar la residència oficial del dalai-lama a l'escenari d'un festeig comunista.

Presidit per Yu Zhengsheng, «número quatre» en la jerarquia del Partit Comunista (PCX) com a president del Poder Consultiu (equivalent a una cambra alta), el rang relativament baix de l'amfitrió per a un acte d'aquesta envergadura va ser l'únic atenuant d'un missatge que va instar a preservar la unitat per sobre de tot.

«La lluita contra les forces separatistes serà duta a terme d'acord amb la llei per salvaguardar la unitat i l'estabilitat del Tibet», va dir Yu en el seu discurs, pronunciat al costat d'una nodrida delegació governamental des d'un escenari situat davant del Palau, recullen diversos mitjans locals.

Davant d'una audiència formada per milers de persones, entre elles soldats de l'Exèrcit d'Alliberament Popular (ELP), estudiants vestits amb xandall vermell i blanc -com la façana del palau- i ballarins abillats amb vestits típics, Yu va parlar també de la unitat ètnica , del creixement econòmic de la regió i de religió.

«Els assumptes religiosos han de tractar segons la llei, i els problemes han de ser gestionats a través de la via judicial», va subratllar el president de la Conferència Consultiva Política del Poble Xinès (CCPPCh).

Malgrat que les tensions continuen en la regió, un dels focus més conflictius del país asiàtic al costat de Xinjiang, al nord-oest i llar de la minoria uigur, el dirigent xinès va emfatitzar que el Tibet està «en una fase política per aconseguir l'estabilitat i la pau al llarg termini ».

Segons dades de la Campanya Internacional pel Tibet, almenys 143 persones han mort després immolar-se en la regió o en altres zones tibetanes de la Xina des de 2009 en actes de protesta, com el d'una dona que es va calar foc fa uns dies denunciant la demolició d'habitatges per part de Pequín i els reallotjaments forçosos.

Sense esmentar aquestes tensions, de les que les autoritats comunistes culpen els independentistes tibetans liderats pel dalai-lama, Yu va recomanar a l'Exèrcit ia la Policia Armada, en una reunió prèvia, que mantinguin «la direcció política correcta» i que exerceixin en la mesura del possible un «paper més clar» en salvaguardar l'estabilitat.

En aquesta reunió, Yu va instar a les forces de seguretat i als militars a «estar preparats» per enfrontar-se a una «estesa batalla» contra els aliats de la XIV dalai-lama, exiliat a Dharamsala (Índia) i al successor Pequín insisteix que triarà.

Així ho va manifestar de nou un llibre blanc publicat diumenge pel Govern xinès, en contrast amb la voluntat expressada pel líder espiritual, qui proposa opcions que van des de fer-lo fora de la Xina després de la seva mort fins que aquesta tradició s'acabi.