El Consell de Ministres té previst aprovar avui el Decret Llei que contempla els crèdits extraordinaris necessaris per tornar la segona quarta part, concretament el 26,23%, de l'extra de Nadal suspesa en 2012 als empleats públics.

La vicepresidenta del Govern, Soraya Sáenz de Santamaría, va explicar recentment que l'abonament d'aquesta part de la paga es realitzaria en «les pròximes setmanes» a través d'una nòmina separada. No obstant això, el sindicat de funcionaris CSI-F va assegurar ahir, mitjançant un comunicat, que la devolució es farà efectiva previsiblement a l'octubre, després d'indicar que els representants dels empleats públics s'han reunit avui en una taula de la Funció Pública. A més, fonts d'Hisenda van informar que en aquesta reunió l'executiu s'ha compromès a tornar el 50% restant de l'extra de 2012 a principis de 2016, «quan sigui possible» i a través d'un pagament «únic».

El Govern va sol·licitar divendres passat a la Comissió Permanent del Consell d'Estat un dictamen d'urgència perquè aprovés els crèdits extraordinaris i suplements de crèdit necessaris per reintegrar als empleats públics un altre 26,23% d'aquesta extra, xifra equivalent a 48 dies. El Decret Llei que avui aprovarà el Consell de Ministres inclourà a més la recuperació de l'últim dels tres dies de lliure disposició, anomenats «moscosos», que es van suprimir el 2012 i dels quals s'havien tornat dos, de manera que els empleats públics tornaran a tenir els 6 dies amb què comptaven abans de la crisi. L'import del crèdit per a l'Administració General de l'Estat (AGE) és de 252 milions d'euros, mentre que la Sáenz de Santamaría va explicar, en l'últim Consell de Ministres, que ara cada administració en el seu àmbit, tenint en compte la seva situació econòmica i financera, podrà aprovar dins de l'exercici 2015 i per una sola vegada, una retribució de caràcter extraordinari.

Permisos per antiguitat

Amb el Decret Llei que s'aprovi avui també es restitueixen els permisos particulars per antiguitat, denominats «canosos», que permetran quatre dies de vacances per antiguitat per cada 5 anys de servei, a partir de 15 anys d'antiguitat, 2 dies de lliure disposició addicionals a partir del sisè trienni i 1 dia de lliure disposició addicional a partir del vuitè trienni i successius. CSI-F també ha avançat que la devolució immediata de fins a 8 dies addicionals podran gaudir aquest mateix any.

Aclariment d'Hisenda

El ministre d'Hisenda i Administracions Públiques, Cristóbal Montoro, va reiterar aquesta setmana que el Govern té l '«obligació moral de compensar l'esforç» que han fet els funcionaris durant la crisi. El Ministeri d'Hisenda i Administracions Públiques va confirmar ahir que el pagament del 50% de la paga extra suspesa en 2012 als empleats públics es farà a partir de gener de 2016, encara que va aclarir que encara està per decidir si serà en un pagament «únic».

Fonts d'Hisenda van assegurar que l'abonament de l'últim percentatge de l'extra de Nadal de 2012 serà «com més aviat millor» i «quan sigui possible». No van precisar si l'abonament es produirà en el mateix mes de gener, com ha avançat el sindicat CSI-F, sinó «en els primers mesos de 2016» ja que -van indicar- és una decisió que correspondria al pròxim Govern.