La major part de l'est del Japó va patir ahir els estralls de les seves majors inundacions en dècades, amb l'evacuació de més de 100.000 persones mentre l'Exèrcit va haver d'implicar-se per dur a terme espectaculars operacions de rescat. El pas del tifó Etau, convertit ja en cicló extratropical (tempesta de baixa pressió atmosfèrica), va activar el nivell màxim d'alerta en les prefectures nipones d'Ibaraki i Tochigi (a l'est de l'illa principal d'Honshu) a causa de les pluges torrencials, inundacions i corriments de terra.

A les zones més afectades, les precipitacions van superar en només 24 hores el doble de la quantitat habitual en tot el mes de setembre, fet que va causar copioses inundacions i desallotjaments massius en diverses localitats. L'últim informe dels bombers va confirmar un desaparegut, tres ferits i un total de 982 habitatges danyats o inundades, mentre que va rebaixar a 79.000 el nombre d'evacuats a les 18.00 -les 09.00 GMT- tot i que la recomanació de desallotjament arribava en aquell moment fins a les 863.000 persones. La major part de l'atenció es va centrar a la localitat de Joso (prefectura d'Ibaraki, a uns 55 quilòmetres al nord-oest de Tòquio), on el desbordament del riu Kinugawa va provocar la inundació d'una àrea de 37 quilòmetres quadrats.

La sobtada crescuda del riu va deixar atrapats a gairebé un centenar de persones, que van haver de ser rescatades per més d'una desena d'helicòpters de les Forces nipones d'Autodefensa -Exèrcit- i els serveis d'emergència. La localitat de prop de 50.000 habitants va quedar completament inundada i es podien veure cotxes, camions i fins i tot cases arrossegades per l'aigua, unes imatges que recordaven a la tragèdia del tsunami de 2011. A les 19.00 hores -10.00 GMT- les autoritats van confirmar que un total de 40 persones havien estat rescatades mentre que altres 50 romanien a l'espera al terrat d'un supermercat, va informar l'agència Kyodo.

El Govern nipó va fer ahir una reunió d'emergència amb la presència del primer ministre, Shinzo Abe, que va qualificar la situació de «crítica» i va destacar que les autoritats tenien poc temps per protegir la vida dels ciutadans afectats per «unes pluges sense precedents». En aquest sentit, es va mobilitzar a personal militar, bombers i guardacostes de diverses províncies del Japó perquè es traslladessin a les zones afectades, així com a la policia nacional i els serveis mèdics. Per la seva banda, l'operadora de l'accidentada central nuclear de Fukushima (nord-est) va detectar noves fugues d'aigua contaminada al mar causades per les fortes pluges que van inundar part de les instal·lacions. Després de les anàlisis pertinents de radioactivitat, Tòquio Electric Power (TEPCO) va assegurar, però, que les filtracions d'aigua de pluja no havien tingut «cap efecte» a les zones confrontants ni la mar. La intensitat de les pluges es va posar de manifest, per exemple, en la històrica i monumental localitat de Nikko, a la prefectura de Tochigi, on es va registrar un rècord de precipitacions de més de 500 mil·límetres acumulats en 24 hores, el més gran en les últimes tres dècades. L'Agència Meteorològica nipona va alertar sobre la continuïtat de les precipitacions torrencials fins avui a les prefectures de Fukushima, Saitama i Chiba (confrontants amb l'Àrea Metropolitana de Tòquio), així com a la capital nipona, on podrien caure fins a 200 mil·límetres de pluja.