El Ministeri d'Hisenda assegura que la devolució de la paga extra suspesa el 2012 als empleats públics no té res a veure amb la proximitat de les eleccions generals, sinó amb les condicions econòmiques que han millorat el 2015 i que ofereixen un «marge» per fer aquests desemborsaments.

Fonts del ministeri van assegurar, en un comunicat, que la devolució de la paga extra es completarà l'any que ve, segons recull el projecte de llei dels pressupostos generals de l'Estat per a 2016 i van afirmar que aquesta última devolució s'anirà fent segons ho vagi permetent l'economia.

No obstant això, Hisenda comprèn que els sindicats de la funció pública demanin que «s'acceleri» el pagament d'aquesta extra ajornada. Així mateix, reiteren que aquest desemborsament ve motivat per la millora de la recaptació, que també va fer possible avançar al mes de juliol la part de la rebaixa fiscal que estava prevista per a gener de 2016.

Pel que fa a la reforma local, les mateixes fonts indiquen que la reforma aprovada ha significat un pas molt important per al control de les finances de les entitats locals, en habilitar funcionaris professionals per fer aquesta tasca.

Recorden que el Govern va aprovar la convocatòria d'ofertes d'ocupació extraordinàries per provisionar aquestes places; però, assenyalen que el nombre de vacants és molt elevat i no hi ha marge per substituir de la nit al dia els empleats que estan fent aquestes tasques per nous professionals amb habilitació nacional. Els funcionaris recuperaran a l'octubre un altre 26% de la paga extra suspesa el 2012, després d'haver rebut el pagament del primer 25% al ??gener, mentre que el percentatge restant es retornarà al llarg de 2016.

Així ho va disposar ahir el Consell de Ministres en un Reial Decret en el qual també s'inclou la restitució dels dies de lliure disposició i vacances anul·lats, de manera que els funcionaris recuperen l'últim «moscos» dels que faltaven per tornar i que podran gaudir fins al 31 de gener.

El ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, va assegurar ahir en la conferència de premsa posterior al Consell de Ministres que amb aquestes mesures el Govern està complint amb els funcionaris de la mateixa manera que «ells han complert» amb la seva tasca eficaçment per contribuir a la recuperació econòmica.

El responsable d'Hisenda va afirmar que la situació de creixement econòmic permet prendre aquestes decisions i va cridar l'atenció sobre les diferències de l'època actual amb el «pitjor moment» del 2012, quan no només estaven en perill les pagues extraordinàries sinó «fins i tot els sous».

Montoro va detallar que s'ha disposat d'un crèdit extraordinari de 251 milions d'euros per a l'abonament de la paga extra i va explicar que tant el reintegrament de la mateixa com els dies lliures afecten l'Administració General de l'Estat, però es donarà disponibilitat al resta d'administracions territorials perquè puguin adoptar mesures similars.