L'eurozona descarta una gran renegociació del rescat grec després de les eleccions

L'Eurogrup recorda que els principals partits donen suport a les condicions del tercer rescat que va ser aprovat pel Parlament

13.09.2015 | 00:00

Els països de la zona de l'euro descarten que el resultat de les eleccions gregues, sigui el que sigui, pugui portar a obrir la porta a grans canvis en les condicions associades al tercer rescat a Grècia, encara que sí van deixar marge a una certa flexibilitat en alguns aspectes per definir.
"No hi haurà una gran renegociació política del programa, no és possible i no és necessari", donat l'"ampli suport" mostrat pels partits al pla de condicions quan va ser aprovat al Parlament grec, va apuntar el president de l'Eurogrup, Jeroen Dijssebloem.
"El programa és el programa i és independent del color polític del Govern, i per descomptat que no hi ha cap tipus de variació, ni modificació en funció del resultat de les eleccions", va coincidir el ministre espanyol d'Economia, Luis de Guindos.
L'holandès Dijssebloem va recordar que sí hi ha una sèrie de qüestions per les quals el programa del rescat dóna marge de "definir els detalls" durant les successives revisions del compliment de les condicions que se li exigeixen a Atenes, però va deixar clar que això "és molt diferent a renegociar l'acord".
"Lògicament sempre hi ha flexibilitat, però és una flexibilitat que s'aplica dins dels límits del que és l'acord en si mateix", va apuntar De Guindos.
Els ministres d'Economia i Finances de la zona de l'euro, reunits ahir en una trobada informal de l'Eurogrup a Luxemburg, van abordar per primera vegada després de la signatura del tercer rescat grec de fins a 86.000 milions d'euros la situació del país, amb prou feines vuit dies abans de la celebració d'eleccions anticipades.
Els socis han aclarit que el resultat dels comicis no els amoïna, atès que els sondejos mostren un suport majoritari dels ciutadans grecs als partits que van donar el seu respatller al rescat.
"No, no tinc inquietud", va afirmar el comissari europeu d'Assumptes Econòmics i Financers, Pierre Moscovici.
"No sé quin partit guanyarà, no sé quina coalició es formarà, però la meva sensació si miro les enquestes és que encara hi ha una immensa majoria pels partits que han recolzat el procés que consisteix a tenir un programa" de rescat, va afegir.
L'eurozona tampoc va tenir cap objecció a recordar una vegada més que, a més, qualsevol futur desemborsament del rescat està subjecte al fet que Atenes engegui més mesures acordades.
Per poder complir amb els objectius marcats ja per a setembre i octubre, el Govern interí està treballant de manera que totes les mesures quedin "llestes" per ser aprovades una vegada que es formi un nou gabinet, segons va explicar el titular interí de Finances de Grècia, Yorgos Juliarakis, als seus socis. Això inclou l'adopció del pressupost per 2016, completar la de reforma del sistema de pensions, i la posada en marxa d'una autoritat fiscal independent.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema