Almenys 34 refugiats, quinze dels quals nadons i menors, es van ofegar ahir prop de l'illa grega de Farmakonisi quan el vaixell en què viatjaven es va enfonsar, en la que podria ser la tragèdia més gran registrada en un sol naufragi en aigües gregues des que va començar la crisi dels refugiats.

La tragèdia va ocórrer durant la matinada de dissabte a diumenge, moment en què una embarcació de fusta amb més de 120 emigrants va bolcar prop de la costa d'una petita illa situada a dotze quilòmetres de Turquia. Fins al vespre, els equips de salvament havien recuperat del mar i del celler de l'embarcació els cossos de 34 persones, entre les quals quatre nadons i onze menors (sis nens i cinc nenes), deu dones i nou homes.

La guàrdia costanera va poder rescatar amb vida 68 persones, mentre que unes altres 29 van aconseguir arribar nedant a la platja de Farmakonisi. Tot i així, l'operació de rescat amb diversos helicòpters i vaixells va seguir en curs durant el dia d'ahir i es tem que hi pugui haver més víctimes. Els cossos dels morts van ser traslladats fins a l'illa de Rodes, mentre que els supervivents van ser evacuats a la veïna illa de Leros.

Un cop registrats a l'autoritat portuària, els supervivents es van allotjar a un hotel de l'illa, per iniciativa de la municipalitat i d'ACNUR. "És el mínim que podem fer per aquestes persones. Veiem gent desesperada, plorant els seus morts", va dir a un portal informatiu l'alcalde de Leros, Mijalis Kollias, que va assenyalar que entre els rescatats hi ha molts nens i nadons i va expressar el temor que el nombre de víctimes sigui molt més gran.

Per ara es desconeixen les circumstàncies que van conduir a aquest accident, però se suposa que l'embarcació va bolcar per la sobrecàrrega, ja que a bord hi anaven més d'un centenar de persones, i per les males condicions climàtiques que hi havia a la zona, amb vents de força 7 en l'escala de Beaufort.

Es tracta del tercer naufragi amb morts durant el passat cap de setmana en aquesta zona marítima de l'Egeu oriental: dissabte, quatre menors van desaparèixer en bolcar una embarcació de plàstic a les rodalies de Samos; mentre que un jove va desaparèixer el mateix dia a l'est de l'illa de Lesbos.