El nou dirigent del Partit Laborista britànic, Jeremy Corbyn, promet un lideratge "d'unitat" i amb una àmplia participació femenina en el seu equip d'oposició. Així ho va destacar a través d'un article publicat ahir en la versió digital del dominical The Observer, en el qual es va mostrar satisfet a l'hora d'aprofitar "tot el talent" dels 232 diputats laboristes a la Cambra dels Comuns, tot i que un grapat ja ha indicat que no treballarà amb ell.

A l'article, Corbyn va assenyalar que les dones representaran "la meitat" de l'equip d'oposició, que buscarà treballar amb tots els sectors del partit, sense culte a la personalitat "ni abusos ni rancor". L'objectiu, va afirmar en el text, és el de construir un nou i més ampli moviment laborista, "més amable, més respectuós, però també valent", que demostri a la gent que "inequívocament està de la seva part".

D'altra banda, el flamant líder laborista també va argumentar que la seva victòria en les eleccions internes, amb un 60% dels vots dels militants laboristes, desmenteix la creença que la gent jove no està interessada en política i demostra que "milions de persones volen una alternativa".

Pel que fa a les properes activitats parlamentàries, Corbyn, de 66 anys, va recordar que aquesta setmana caldrà oposar-se al projecte de llei conservador que vol restringir els drets sindicals. "Els sindicats són una força de bé per a una societat més igualitària", va assenyalar. "Dimarts -demà- els laboristes han d'oposar-se als plans del Govern de retallar les ajudes socials a les famílies i també han de promoure un vot en contra si el primer ministre britànic, David Cameron, busca l'aprovació parlamentària per participar en els atacs aeris contra el gihadista Estat Islàmic a Síria", va afegir Corbyn abans de llançar un dard als seus rivals: "Per als conservadors, el dèficit és només una excusa per aplicar les seves velles polítiques de rebaixar els sous, retallar els impostos per als rics, permetre que escali el preu de l'habitatge, vendre els recursos nacionals i atacar els sindicats". "No es pot retallar fins a la prosperitat, cal construir-la", va manifestar el diputat a l'article, on també va advocar per invertir en infraestructures, formació de treballadors, tecnologia i protecció del medi ambient.

El nou líder laborista va destinar el dia d'ahir a cercar un equip de treball plural que l'ajudi a unir al partit contra l'austeritat i foragiti les crítiques dels conservadors que el titllen de representar l'esquerra radical.

El canvi de líder, difícil

El número dos del Partit Laborista britànic, Tom Watson, va dir ahir que hi ha "zero probabilitats" que es produeixi un cop intern per enderrocar el recentment elegit líder de la formació. Ho va assenyalar al programa d'Andrew Marr de la BBC1, en el qual Watson va assegurar que, malgrat les possibles discrepàncies entre diversos sectors laboristes, no hi haurà trames per deposar Corbyn "perquè els membres del partit no ho acceptarien".

Watson va cridar els seus col·legues a "respectar l'enorme mandat que els membres li han donat", més ampli que el que va rebre ?Blair en ser triat líder l'any 1994, i a "unir-se" per tal de "crear un programa de govern atractiu que permeti guanyar les eleccions el 2020". A més, va assegurar que Corbyn vol formar un equip d'oposició "de base àmplia" que inclogui totes les sensibilitats del partit, que va perdre les eleccions generals del passat 7 de maig.

Watson va reconèixer que ell ?mateix manté diferències amb ?Corbyn, a qui va prometre donar ?suport "al cent per cent" amb, per exemple, la renovació del sistema nuclear britànic de dissuasió Trident, al qual el nou líder s'oposa, o sobre el paper de l'OTAN.