El líder de la conservadora Nova Democràcia, Vangelis Meimarakis, està decidit, si guanya les eleccions del proper diumenge, a formar un Govern de forces proeuropees, amb un equip per negociar amb els creditors, en què participi Syriza i també tecnòcrates. "Participi o no Tsipras en el Govern, el seu partit ho ha de fer", va recalcar ahir Meimarakis en una roda de premsa celebrada a Salònica, en ser preguntat pel rebuig del líder de Syriza a formar una coalició amb els conservadors.

Per a Meimarakis, l'argument fonamental per incloureSyriza a l'executiu és que va ser el partit que va negociar el rescat -del qual no es coneixen alguns aspectes, va dir- i, per tant, ha d'assumir aquesta responsabilitat des del Govern. "Si sóc primer ministre, hi haurà col·laboradors de Tsipras amb qui pugui cooperar. No crec que ell vulgui ser viceprimer ministre", va sostenir el líder conservador, per a qui la pregunta clau és per què Syriza no vol participar en un Govern amb Nova Democràcia. "Per ventura vol tornar a fer una campanya antimemorando?", es va preguntar Meimarakis, que creu que el problema fonamental de Tsipras és que segueix tenint un corrent díscol dins del seu partit, tot i la recent escissió i la creació d'una nova formació per part de la facció més radical.

"Serà Tsipras líder d'un partit compacte? Quan veig el text dels 53 (grup de diputats crítics) que participen en les llistes de Syriza, em pregunto quina cohesió tindrà el seu grup parlamentari", va qüestionar Meimarakis, que creu que la fortalesa d'aquest partit és un fenomen "transitori", fruit dels electors que sentien "indignació" amb les formacions al Govern. "Quan tornem a la normalitat, Syriza tornarà al 3% o 4% que solia obtenir", va afegir, en al·lusió als percentatges que assolia el partit abans del seu enlairament a les eleccions de 2012.

Meimarakis va anunciar que si guanya les eleccions, es posarà immediatament a treballar en l'esborrany pressupostari del 2016 i reiniciarà les obres públiques per poder absorbir els fons europeus de cohesió que "perdrem perquè el Govern central no va fer el que havia de fer". Després, va dir, "crearem un equip nacional de negociació en què han de participar tots els partits", va subratllar, per afegir que el programa de rescat signat per Tsipras té algunes obligacions, privatitzacions i canvis estructurals que s'han d'aplicar "ràpidament".

Va insistir que el seu Govern "no serà un executiu de persones, sinó de polítiques", de manera que podran participar-hi tots els polítics de Syriza que es comprometin a respectar-les. Malgrat tot, va reconèixer que per ara una possible participació de Syriza en un Govern dirigit per Nova Democràcia "no es planteja" per l'oposició d'aquests.

Meimarakis va reconèixer que Nova Democràcia també va cometre errors, tot i que no va voler entrar a detallar-los. L'important, va dir, és que els ciutadans vegin el que va fer el Govern de coalició des de 2012 fins a 2014 i analitzin si "la seva vida és ara millor que llavors". El 2012, Nova Democràcia va aconseguir col·laborar amb dos partits amb els quals hi havia moltes diferències.