Corea del Nord va llançar un nou desafiament a la comunitat internacional en anunciar que ha tornat a operar el reactor que abasteix seu programa d'armes atòmiques i que properament posarà en òrbita un satèl·lit amb un projectil de llarg abast. El reactor nuclear de Yongbyon, situat uns 100 quilòmetres al nord de Pyongyang i que es considerava inactiu des de 2007, «ha començat a operar amb normalitat», va revelar l'Institut d'Energia Atòmica de Pyongyang en un comunicat.

L'anunci confirma la informació proporcionada en els últims mesos per diverses imatges de satèl·lit, que van posar de manifest importants progressos en la planta d'enriquiment d'urani i el reactor moderat per grafit de 5 megawatts de Yongbyon. Aquestes instal·lacions són, segons experts, la principal font de proveïment del programa d'armes nuclears nord-coreà, ja que podrien produir fins a sis quilograms a l'any de plutoni a partir de les barres de combustible usat.

Per part seva, el Govern dels EUA va instar Corea del Nord a abstenir-se de «provocacions irresponsables». Aquestes «provocacions» serveixen únicament per «agreujar les tensions regionals», va afirmar en la seva roda de premsa diària el portaveu de la Casa Blanca, Josh Earnest.