L'Associació Unificada de la Guàrdia Civil (AUGC) va denunciar que «la descoordinació» i la «gelosia» entre l'institut armat i la Policia Nacional van retardar la troballa del cadàver de la pelegrina americana Denise Pikka Thiem. El cos de la dona, desapareguda el passat 5 d'abril a Astorga, va ser trobat el divendres 11 de setembre després de la detenció del seu suposat assassí, Miguel Ángel MB, que dilluns, després d'una primera declaració en la qual va dir ser innocent, va prestar un nou testimoni en el qual va admetre la seva culpabilitat.

La investigació l'ha portat la Policia Nacional, atès que la desaparició es va produir a Astorga, en tant que la Guàrdia Civil ha col·laborat en els rastrejos de les zones rurals. L'AUGC va exposar en un comunicat que el 27 d'abril, 22 dies després de la desaparició, les indagacions d'agents de la Guàrdia Civil van permetre concloure «que el màxim sospitós dels fets era l'ara detingut».

Però, segons l'associació, quan el Grup Cinològic de la Guàrdia Civil, especialista en salvament i rescat, rastrejava amb els seus gossos els voltants de la finca on es trobaven les restes de la dona, el comissari de la Policia d'Astorga va preguntar al guia dels gossos la raó de la seva presència en aquest lloc i li va recordar que era una demarcació de la Policia Nacional, i no de la Guàrdia Civil. Després d'un intercanvi de paraules, els guàrdies civils van haver de retirar-se de la zona per evitar majors conflictes i l'endemà van modificar l'àrea de recerca.

Miguel Ángel MB va ingressar ahir a la tarda a la presó de Villahierro, a la localitat lleonesa de Mansilla de las Mulas. L'ingrés a la presó es va endarrerir gairebé un dia perquè el detingut va participar en la reconstrucció del crim.