Merkel vol forçar una «solució europea immediata» a la crisi dels refugiats

La presidència de torn de la Unió Europea convoca un nou consell de ministres d'Interior per al dia 22

16.09.2015 | 00:00
Merkel i Faymann es van reunir a Berlín.

La cancellera alemanya, Angela Merkel, té la intenció de forçar una «solució europea», a escala dels líders de la UE, a la crisi dels refugiats, tenint en compte que fins ara no s'ha arribat a un consens en la fórmula que reclama Berlín per distribuir per quotes entre els Vint-i-vuit aquest contingent humà.
Un dia després que els ministres d'Interior de la UE no aconse?guissin un acord sobre la proposta de Brussel·les de reubicar 120.000 refugiats, Merkel va anunciar la petició formal d'Alemanya i Àustria al president del Consell Europeu, Donald Tusk, per a la celebració una cimera extraordinària la propera setmana.
«Es tracta de restablir l'esperit europeu» de solidaritat, va explicar la cancellera, en una compareixença amb el seu homòleg austríac Werner Faymann, i després que tots dos països optessin per implantar controls fronterers després de l'allau de refugiats rebuts en les últimes setmanes.
Merkel, que insisteix en la necessitat d'implantar quotes vinculants mentre s'estima que Alemanya rebrà aquest any fins a un milió de sol·licitants, va rebutjar parlar de sancions als que no acceptin aquesta fórmula, ja que les «amenaces no són el camí adequat per a la unitat».

Mesures de pressió
Paradoxalment, va ser el seu ministre d'Interior, Thomas de Maizière, qui va llançar l'opció de les mesures de pressió contra els reticents al repartiment, de tornada de Brussel·les, mentre que el titular d'Economia i vicecanceller, Sigmar Gabriel, asseverava que la UE havia «tornat a fer el ridícul» en no aconseguir un acord.
Menys contundent en el rebuig a les sancions va ser el canceller austríac, el socialdemòcrata Faymann, segons el qual als països «contribuents nets», com Àustria i Alemanya, sí que els correspon «analitzar» els recursos financers que reben els altres socis.
En aquest sentit, la presidència de torn de la Unió Europea, que ocupa Luxemburg aquest semestre, ha convocat un nou Consell de ministres europeus d'Interior per al dia 22 per aconseguir un acord sobre la crisi dels refugiats.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema