Osama Abdul Mohsen i Zaid, els refugiats sirians que van patir una traveta per part d'una periodista quan fugien de la policia a Hongria, van arribar ahir a Espanya per instal·lar-se a la ciutat madrilenya de Getafe, on seran acollits pel president del Centre Nacional de Formació d'Entrenadors (Cenafe), Miguel Galán, que va oferir un lloc de treball al pare. La directiva de Cenafe Escuelas va explicar que Galán, que aspira a ser candidat a la presidència de la Federació Espanyola de Futbol, va aconseguir contactar amb pare i fill a través d'un periodista espanyol i els va proposar instal·lar-se a Espanya. Osama Abdul Mohsen va entrenar l'Al-Fotuwa de Síria de Primera Divisió i el seu fill Said, de set anys, somia ser futbolista com el seu germà.

Per poder realitzar el seu oferiment, Galán va comptar amb l'ajuda d'un ciutadà marroquí que viu a Parla (Madrid), Mohammad Labrouzi, que coneix l'idioma dels refugiats i va viatjar dimarts des de Barajas per reunir-se amb pare i fill a Munic. Tots tres van arribar ahir a la nit a Madrid després de passar per Barcelona, des d'on es van desplaçar a Getafe, on està situada la casa on s'allotjaran Osama i Zaid, en el lloguer de la qual ha ajudat l'empresa de Getafe Alquiler Protegido.

El promotor de l'arribada dels refugiats va fer una crida a tots els veïns per demanar que col·laborin amb l'aportació d'aliments no peribles i roba per als refugiats. La intenció de Galán és portar la setmana que ve també a Getafe la resta de la família d'Osama, la seva esposa i altres fills.

Osama va explicar que «estic molt feliç per la trucada del ?senyor Miguel per anar a Espanya», tot explicant que «van venir a buscar-me a Munic i em van dir "vine a Espanya"; el futur serà molt bo per al meu fill a Espanya».

El pare sirià va confessar al diari El?Mundo la duresa de la seva odissea: «El viatge va ser esgotador i molt estressant. Molt difícil i perillós. El meu fill i jo podríem haver mort durant el viatge a Europa». Osama es va reunir a Munic amb el seu altre fill, Mohammad Al Ghadabe, de 18 anys, que va emigrar abans que ells i va arribar per mar a Itàlia.

«La traveta de la periodista va ser inquietant i dura. La meva sensació va ser de sorpresa i després dolor quan vaig veure la por i el pànic a la cara del meu fill. Zaid va plorar durant dues hores perquè estava aterrit. Després d'això ens van prendre les empremtes digitals i ens van amenaçar amb la presó», va confessar angoixat.

L'alcaldessa de Getafe, Sara Hernández, va rebre Osama i el seu fill a Madrid, de la mateixa forma que el regidor d'Esports, Javier Santos, i la de Convivència, Raquel Alcázar.