Un sisme de 8,4 graus en l'escala Richter causa almenys 11 morts a Xile

L'intens terratrèmol destrueix totalment gairebé 200 habitages i deixa més de 87.000 persones sense subministrament elèctric

18.09.2015 | 00:00
El tsunami posterior al sisme va provocar grans destrosses.

Un terratrèmol de 8,4 graus a l'escala Richter va sacsejar de matinada el nord de Xile causant la mort d'almenys onze persones, va explicar el director de l'Oficina Nacional d'Emergència (Onemi), Ricardo Toro, que va assenyalar que a més hi ha nou ferits, tots ells fora de perill. El nombre de damnificats és de 610 persones, mentre que 179 habitatges van quedar totalment destruïts, 175 van patir danys greus i 288, danys menors.
El terratrèmol, que va afectar especialment la regió de Coquimbo, uns 300 quilòmetres al nord de Santiago, va deixar 87.653 persones sense subministrament elèctric i altres 9.070 sense aigua potable. A l'hora de tancar aquesta edició 428 persones romanien als albergs habilitats per les autoritats.
La presidenta de Xile, Michelle Bachelet, que es va desplaçar a la zona de la catàstrofe per avaluar els danys sobre el terreny, va assenyalar que «els albergs estan per donar suport a totes les persones». «Encara hi ha rèpliques, la gent ha de saber què passa davant d'una rèplica, què fer, què no fer, com intentar tenir tranquil·litat dins de l'angoixa que es genera», va assenyalar Bachelet.
Toro va destacar la rapidesa amb la qual el Servei Hidrogràfic i Oceanogràfic de l'Armada i el Centre Sismològic Nacional van donar l'alerta de tsunami, el que va permetre la ràpida evacuació de les localitats del litoral xilè, de més de 4.000 quilòmetres de longitud.
El mar va avançar terra endins a diversos punts de la costa xilena, principalment a la regió de Coquimbo, on les onades van superar en alguns punts els quatre metres d'altura i van causar danys en pesquers i van llançar embarcacions de mitjana grandària als carrers del port de Coquimbo i la localitat de Tongoy, entre d'altres.
A la regió de Coquimbo, on al voltant de mig miler de persones van passar la nit en albergs, la presidenta de Xile va començar un recorregut per fer una avaluació de la situació. La governant va viatjar a la zona després d'encapçalar una reunió del Comitè d'Emergència al palau presidencial de la Moneda i anunciar la suspensió d'alguns actes oficials de celebració de les Festes Pàtries a causa de l'emergència creada pel sisme.
Unes 95 rèpliques del sisme principal van sacsejar les regions més afectades, principalment la de Coquimbo, en la qual es va localitzar l'epicentre del terratrèmol, a uns 290 quilòmetres de Santiago.
Algunes d'aquestes rèpliques van arribar a magnituds superiors a 6,0 graus. El Govern va demanar calma als xilens i especialment que no es concentrin a les gasolineres, perquè «no hi ha cap raó per creure que el combustible s'acabarà. No hi ha necessitat de crear aglomeracions», va afirmar el ministre d'Interior,?Jorge Burgos.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema