El govern nord-americà amplia les facilitats per viatjar o fer negocis a Cuba

19.09.2015 | 00:00

El govern dels EUA va anunciar noves normes que amplien als seus ciutadans les facilitats per viatjar, fer negocis, enviar remeses i prestar serveis de telecomunicacions a Cuba, en un nou pas cap a la relaxació de l'embargament econòmic a l'illa dins de la normalització bilateral. Les noves mesures aprofundeixen en la flexibilització de restriccions anunciada al gener, un mes després de l'inici del procés, per restablir i normalitzar les relacions entre els dos països, i entraran en vigor dilluns amb la seva publicació en el Registre Federal dels EUA.
Les mesures estan dissenyades «per donar suport al sector privat cubà emergent», va explicar la secretària de Comerç dels EUA, Penny Pritzker, en anunciar les mesures juntament amb el secretari del Tresor, Jack Lew. Per part seva, Lew va dir que aquestes regulacions destaquen el «compromís» del president Barack Obama amb «promoure un canvi constructiu per al poble cubà», i va afegir que una relació bilateral «més oberta i forta» té el potencial «de crear oportunitats econòmiques per als nord-americans i cubans per igual».
D'acord amb el president del Consell Econòmic i Comercial EUA-Cuba, John Kavulich, es tracta de «la major modificació en matèria comercial i d'inversions» entre els dos països en dècades. L'anunci va arribar en vigílies que el papa Francesc, qui va tenir un paper destacat en impulsar l'històric acostament bilateral, visiti Cuba a partir d'avui i, a continuació, EUA des del dia 22.
Sota les noves normes, ciutadans nord-americans podran establir i mantenir una presència física a Cuba, com una oficina o un magatzem, en sectors com el periodístic, agrícola i construcció, correu i enviaments postals.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema