El lehendakari, Iñigo Urkullu, va assegurar que la política de memòria del Govern basc porta implícit el reconeixement que el terrorisme d'ETA «va ser una injustícia» i que la memòria de les víctimes «no quedarà relegada a una mirada al futur que s'oblidi del passat». El lehendakari va pronunciar aquestes paraules en la seva intervenció durant l'acte de lliurament de diplomes als components de la XXIV promoció de l'Ertzaintza en el qual va deixar clar que «la fi del terrorisme d'ETA no pot suposar passar pàgina sense clarificació, reconeixement ni crítica explícita sobre els fets».

Urkullu va destacar que els nous agents de la Policia basca treballaran en un «nou temps» a Euskadi, obert després del cessament de la violència d'ETA. En aquest sentit, va advertir que la construcció del futur ha de tenir en compte el «reconeixement del dany injust causat» pel terrorisme, requisit que segueix conformant un «mínim ètic» per al seu govern.

El lehendakari va reiterar d'aquesta manera la posició de l'Executiu autonòmic al voltant de les polítiques públiques de memòria, després que l'Ajuntament d'Otxandio (Biscaia) hagi demanat empara al Govern basc per la detenció de quatre persones que havien participat en un homenatge a l'etarra Lucia Urigoitia, inclosa dins del llistat de víctimes de l'Executiu d'Urkullu.

«La memòria i l'honor de les víctimes no quedaran relegades per una mirada al futur que oblidi el passat. Ho afirmo amb claredat», va assenyalar Urkullu, que també va denunciar l'«ofensa directa»a Euskadi i als propis ertzaines que suposa el recurs presentat pel Govern central contra la XXV promoció d'aquest cos.

En un altre ordre de coses, França va condemnar a sis anys i a cinc anys i tres mesos de presó, respectivament, els etarres Urtzi Etxeberría i Andoni Lariz, considerats membres de l'aparell logístic-militar d'ETA quan van ser detinguts a la regió de Borgonya el gener de 2013.

El Tribunal Correccional de París va considerar Etxeberría Aierdi i Lariz Bustinduy culpables de tots els càrrecs pels quals havien estat inculpats, i va dictar contra ells l'expulsió definitiva de França en complir les seves penes. El tribunal va imposar a Etxeberría 6.000 euros d'indemnització per a la propietària d'un cotxe que va ser robat i que va aparèixer destruït, que s'havia constituït en acusació particular.