El papa Francesc va arribar ahir a Cuba per a una visita de quatre dies en la qual els joves i les famílies estaran entre els principals interessos. A l'Havana, primera parada del seu viatge, mantindrà avui una trobada amb joves cubans; mentre que a Santiago de Cuba, l'últim dia de la visita, dimarts 22, ho farà amb representants de famílies catòliques de l'illa.

Francesc, el primer pontífex llatinoamericà i el tercer que visital'illa caribenya, ha viatjat a un país que podria convertir-se el 2030 en un dels més envellits d'Amèrica, quan, segons pronòstics oficials, els majors de 60 anys representaran el 30% de la població.

Aquesta situació, unida al complex escenari econòmic i social cubà, ha provocat que es parli a Cuba de diversos models de família, on es debilita el vell ordre patriarcal, amb un paper de la dona més consolidat dins de la llar, s'incrementa la convivència entre generacions i continua incidint la migració.

Segons l'últim cens de població de Cuba, en un 9% de les llars cubanes convivien almenys tres generacions, xifra que es considera que ha crescut i continuarà en ascens a causa del dèficit d'habitatges, un dels problemes més urgents de la població cubana.

En un missatge per vídeo dirigit el passat dijous als cubans, a poques hores de la seva arribada, el Papa va elogiar l'ànim amb què els habitants de l'illa afronten les dificultats de cada dia i l'amor amb què s'ajuden, alhora que va assegurar que hi arribarà "per compartir la fe i l'esperança".

Francesc serà a l'illa del 19 al 22 de setembre, en una visita de gran simbolisme pel paper del Pontífex en el procés d'acostament entre Cuba i els Estats Units, que després de més de cinc dècades d'enemistat van restablir les seves relacions diplomàtiques el passat 20 de juliol.