La formació esquerrana Syriza, liderada per l'exprimer ministre Alexis Tsipras, va guanyar les eleccions generals anticipades celebrades ahir a Grècia després d'haver obtingut el 35% dels vots i 145 escons amb el 60% dels resultats escrutats i quedar, així, per davant dels conservadors de Nova Democràcia, que van aconseguir un 28% dels vots i un total de 75 diputats. "Hem donat batalla amb serietat, però pel que sembla el resultat dóna la victòria a Syriza i a Tsipras. El felicito, la resta ho discutirem", va dir el líder conservador, Vanguelis Meimarakis. El vencedor Tsipras, per la seva banda, va arribar a la seu de Syriza alçant el braç en senyal de victòria instants després de piular un missatge al seu compte de Twitter: "Un camí de dur treball i lluita s'ha obert davant nosaltres. Avançarem amb perseverança". Més tard, des d'una cèntrica plaça d'Atenes, l'exmandatari grec va agrair als ciutadans el seu suport i va afirmar que les eleccions llancen el clar missatge a Europa que "Grècia és sinònim de lluita i dignitat". "Hem brindat una lluita difícil i estic molt content perquè el poble ens ha donat un mandat clar per seguir lluitant a l'interior i l'exterior", va dir.

Les segones eleccions anticipades d'aquest any a Grècia van registrar la pitjor participació de la història: una abstenció situada al voltant del 45%, la més alta registrada mai en unes eleccions nacionals en un país en el qual el vot és obligatori.

En el tercer lloc s'hi van consolidar els neonazis d'Alba Daurada, amb un 7% dels vots (19 escons), seguits dels socialdemòcrates de Pasok, amb més del 6% (17 escons), dels comunistes de KKE, amb un 5% (14 escons), i del partit centrista To Potami, que va obtenir gairebé un 4% dels sufragis (11 escons). D'altra banda, els nacionalistes Grecs Independents, socis de la coalició de Govern amb Syriza, van obtenir més del 3,5% de vots (10 parlamentaris), mentre que la Unió de Centristes, una formació fundada fa més de dues dècades però que mai havia aconseguit un escó fins ara, va aconseguir poc més del 3%, 9 escons. Fora de l'hemicicle hi va quedar la recentment creada Unitat Popular, partit escindit de Syriza i liderat per l'exministre Panayotis Lafazanis, amb més del 2% dels vots.

Aliança amb Kamenos

Tsipras va anunciar que seguirà governant amb els nacionalistes Grecs Independents i va donar les gràcies als ciutadans que li han entregat un mandat clar "per a quatre anys més". "Agraeixo a Panos Kammenos -líder dels Grecs Independents- el seu suport, unim les nostres banderes i la nostra honestedat, i continuarem", va dir Tsipras, que va comparèixer davant els ciutadans al costat del que va ser i seguirà sent el seu soci de coalició.

El líder de Syriza va anunciar que "a partir de demà -en referència a avui- ens arremangarem les camises i començarem a treballar durament per donar suport als més pobres, al poble, a favor de la justícia social, per poder tenir en quatre anys una Grècia més poderosa, més justa i un poble que ha recuperat l'orgull".