Joao Vaccari, extresorer del Partit dels Treballadors (PT) de la mandatària brasilera Dilma Rousseff i el seu antecessor Luiz Inácio Lula da Silva, va ser condemnat a 15 anys i quatre mesos de presó per la corrupció a Petrobras. La pena va ser dictada pel jutge Sergio Moro i converteix Vaccari en el primer polític condemnat pel cas de l'empresa estatal, pel qual la justícia investiga mig centenar de dirigents del PT i altres sis partits, majoritàriament de l'aliança que dóna suport a Rousseff.

Vaccari és, a més, el segon extresorer del PT condemnat a presó des que aquest partit va assumir al poder el gener del 2003 amb Lula, a qui la Policia Federal pretén interrogar, ja que sospita que també podria haver-se beneficiat de la trama a Petrobras.

L'antecessor de Vaccari a la tresoreria del PT, Delúbio Soares, es troba en presó domiciliària i compleix una pena de vuit anys per la seva participació en un sonat cas de suborns parlamentaris denunciat el 2005, enmig del primer mandat de Lula, padrí polític de Rousseff, a qui li va entregar el poder al gener de 2011.

Entre els 25 condemnats per aquest cas de suborns hi ha l'exministre José Dirceu, un altre important dirigent del PT, considerat a l'època com la "mà dreta" de Lula i ara també processat per la seva presumpta participació en el cas de la petroliera.

Organitzador de la xarxa

Segons asseguren les autoritats, Dirceu va ser un dels organitzadors de la xarxa de corrupció de Petrobras, en què hauria participat encara pres pels casos de 2005. En la decisió divulgada ahir, el jutge Moro considera Vaccari culpable dels delictes de corrupció passiva, rentat de diners i associació il·lícita, que el dirigent del Partit dels Treballadors i la pròpia formació van rebutjar.