Milers de refugiats van continuar entrant a la Unió Europea (UE) a través de Croàcia, en la major crisi migratòria des de la II Guerra Mundial per a la qual s'espera una resposta europea comuna en la important cimera de demà. Després del tancament hongarès de la frontera amb Sèrbia la setmana passada, el flux migratori es va dirigir a Croàcia, país que envia des de fa quatre dies els refugiats cap a Hongria, des d'on continuen el seu viatge a Àustria i Alemanya. El Parlament hongarès va aprovar la legislació que permet a l'Exèrcit donar suport al treball de la policia en la vigilància de les fronteres. Els soldats podran utilitzar armes no letals i mètodes coercitius, comprovar la identitat i participar en el control fronterer, així com bloquejar carreteres.

Unes 29.000 persones, majoritàriament procedents de Síria, han arribat a Croàcia en l'última setmana després de seguir la ruta dels Balcans, que comença a les costes gregues. Segons dades del Ministeri d'Interior croat, només sis refugiats van sol·licitar asil en aquest país.

Durant el cap de setmana 21.000 refugiats van arribar a Àustria i estimacions oficials preveuen unes 5.000 entrades diàries aquesta setmana, en una nova mostra que la transitada ruta balcànica no sembla caure en desús tot i el descens de les temperatures per l'imminent tardor. La immensa majoria dels refugiats van seguir rumb a Alemanya i els països escandinaus, on les condicions d'asil són més favorables.

Mentre l'èxode humà no s'atura, els responsables europeus segueixen debatent sobre el sistema obligatori de quotes, al qual s'oposen Polònia, República Txeca, Eslovàquia i Hongria. Abans de la cimera extraordinària de caps d'Estat i Govern de la UE, que tindrà lloc demà, avui serà el torn dels ministres d'Interior, que decidiran sobre aquest sistema de repartiment de refugiats proposat per la Comissió Europea.

A Croàcia les autoritats han aixecat un centre de recepció de migrants amb capacitat per a 4.000 persones a la localitat de Opatovac, prop de la frontera amb Sèrbia. Allà tenen previst registrar els sol·licitants d'asil i organitzar el seu transport cap a altres països.