Rosario Porto, mare adoptiva d'Asunpta Basterra Porto, va tornar a posar una esquela en el segon aniversari de la mort de la seva filla. «Asunta Yong Fang. In Memoriam. T'estimaré sempre. La mare», establia l'esquela que ahir van publicar els diaris La Voz de Galicia i El Correo Gallego amb els cognoms xinesos de la nena.

El cos sense vida d'Asunta, d'origen xinès, es va localitzar a la matinada del dia 22 de setembre de 2013 a la cuneta d'una pista forestal de Teo (La Corunya), a poca distància d'una casa propietat de Rosario Porto, on presumptament s'hauria comès el crim que serà jutjat a partir de la propera setmana a la capital gallega.

Rosario Porto i Alfonso Basterra, pares adoptius de la menor, i que estan a la presó des de pocs dies després de l'aparició del cadàver, s'enfronten a penes de fins a 20 anys de presó. Estan acusats d'idear un pla de comú acord per matar la seva filla subministrant-li ansiolítics per posteriorment asfixiar-la amb un coixí.

Dos anys després de l'aparició en una cuneta del cos sense vida de la nena, la gent segueix portant espelmes i flors al lloc per recordar-la. Aquest aniversari està marcat per l'imminent començament del judici, que, envoltat d'una alta exposició mediàtica, començarà dimarts que ve i tindrà una durada de quatre setmanes.

Està previst que declarin 84 testimonis i 60 pèrits. Els dies principals d'aquesta vista oral seran l'1 i 2 d'octubre, per als que estan marcades les declaracions de Rosario Porto i Alfonso Basterra. La celebració d'aquest judici ja va patir un ajornament, ja que s'havia de celebrar el passat mes de juny, el que va resultar impossible per les nombroses renúncies a exercir de jurat popular, que serà la fórmula amb què es jutgi aquest crim.