Els ministres d'Interior de la Unió Europea (UE) van aprovar el repartiment de 120.000 refugiats amb els vots en contra d'Eslovàquia, Romania, República Txeca i Hongria, mentre que Finlàndia es va abstenir. «La decisió sobre la reubicació de 120.000 persones s'ha adoptat per una àmplia majoria dels estats membres», va assenyalar la presidència luxemburguesa de torn de la UE en un missatge a Twitter.

Malgrat que hi havia una majoria de països membres a favor del repartiment, els països de l'Est van demanar que es votés per majoria qualificada en el consell extraordinari d'aquesta cartera celebrat a Brussel·les. A la pràctica, el resultat del vot suposa que als països que han votat en contra del sistema de quotes se'ls imposarà igualment una xifra de refugiats a acollir.

En primer lloc, es traslladarà 66.000 persones procedents dels centres d'acollida de Grècia (50.400) i Itàlia (15.600). Després, en un segon any es reubicaran les altres 54.000 places que corresponien a persones procedents dels centres d'Hongria en la proposta original. Aquestes places, que en principi procediran de Grècia i Itàlia, passaran a una reserva, llevat que la situació sobre el terreny hagi canviat o un estat tingui una emergència, com seria un flux molt important de persones a causa de canvis en les arribades a les fronteres. En aquest cas, la Comissió Europea (CE) pot presentar una proposta de modificació de la decisió per tenir-ho en compte.

La cancellera alemanya, Angela Merkel, va apel·lar a la «responsabilitat moral» d'Europa i va instar tots els socis de la UE a col·laborar en la recerca de solucions davant la crisi dels refugiats, que s'han de centrar en el combat de les causes. Merkel va estimar que cada país membre ha de fer la seva aportació i complir amb el seu deure per aconseguir un repartiment «just».

Per part seva, el president del Govern, Mariano Rajoy, demanarà avui a Brussel·les a la resta de líders de la UE que s'afronti ja una solució global davant la crisi dels refugiats més enllà de les mesures d'emergència que admet que s'han de dur a terme ara. Rajoy viatjarà a la capital belga per participar en el Consell Europeu extraordinari que s'ha convocat davant les diferències entre els socis comunitaris sobre aquest assumpte.

L'advertència

En aquest sentit, el primer ministre serbi, Aleksandar Vucic, va advertir a Croàcia que el seu país prendrà mesures si avui no hi ha un acord per al desbloqueig del trànsit transfronterer dels camions procedents de Sèrbia. «Hem preparat un paquet de mesures, en cas que fracassin les converses, que Sèrbia aplicaria com a mesura de protecció dels seus interessos econòmics a la mitjanit del 23 al 24 de setembre», va afirmar Vucic.

Les connexions ferroviàries directes entre Salzburg i Munic, el principal centre d'acollida per a nous refugiats del Próxim Orient a Alemanya, seran suspeses fins al proper 4 d'octubre, va anunciar l'empresa federal de trens austríaca ÖBB. Rene Zumtobel, portaveu de ÖBB, va assenyalar que l'empresa ferroviària alemanya Deutsche Bahn (DB) l'havia informat sobre aquest tall de serveis. A partir d'ara, els trens austríacs només arribaran fins a l'estació Salzburg-Liefering, que justament es troba a la frontera entre Àustria i Alemanya.