L'agència que custodia les dades dels treballadors federals dels Estats Units, l'Oficina de Gestió de Personal, ha reconegut haver patit el robatori de 5,6 milions d'empremtes digitals dels seus treballadors en el gran ciberatac del qual va ser objecte el passat mes de desembre, segons va fer públic en un comunicat l'organisme. Les dades informàtiques d'empremtes digitals, de la mateixa forma que altres indicadors biomètrics, serveixen perquè els dispositius informàtics identifiquin correctament els seus propietaris.

El ciberatac va permetre el robatori d'importants dades sensibles, com el número de seguretat social, de 21 milions i mig de treballadors públics nord-americans. Fins a la data i després d'una anàlisi més exhaustiva de les característiques del robatori, no s'havia fet públic el nombre total de persones afectades pel robatori de les dades de les seves empremtes digitals.

L'Oficina de Gestió de Personal considera que la capacitat per utilitzar de mala fe aquestes dades és «molt limitada». L'organisme s'està posant en contacte per correu electrònic amb els propietaris de les dades per advertir-los del risc, i oferir-los a ells i als seus fills menors d'edat un servei gratuït de protecció contra el frau i el robatori d'identitat.

Acusació directa

El passat mes de juny, el cap de l'espionatge dels EUA, James Clapper, va apuntar directament la Xina com a «principal sospitosa» d'haver robat dades personals a més de cinc milions de nord-americans. Clapper va assegurar que Pequín era el «principals sospitòs», tot i que va destacar que Washington seguiria investigant. Aquesta declaració va arribar després de tres dies de negociacions d'alt nivell entre els dos països en els quals es va acordar un «codi de conducta»

Algunes fonts no confirmades van apuntar en el seu moment que l'atac podria haver arribat a afectar fins a 14 milions o més d'usuaris. Membres del Comitè d'Intel·ligència del Senat nord-americà van assegurar que es creia que els «hackers» eren xinesos.