El president de França, François Hollande, va proposar la celebració d'una nova conferència de l'ONU sobre Síria que reuneixi tots els països que vulguin contribuir a trobar una solució política al conflicte que viu el país àrab. «Tots els que puguin contribuir a trobar una solució política a Síria han de seure a la taula de negociacions. Aquest era el principi del que anomenem les conferència de Ginebra», va assenyalar Hollande després de ser preguntat si Rússia pot tenir un paper en la resolució d'aquest conflicte que va començar el 2011. El mandatari francès va recordar que ja s'han celebrat dues conferències internacionals de pau sobre Síria a la capital helvètica i va apel·lar al fet que hi hagi «una tercera que permeti a tots els països que vulguin que torni la pau a Síria contribuir». L'ONU ja va proposar a finals de juliol iniciar un nou procés de negociacions per acabar amb la guerra a Síria sobre les bases del Comunicat de Ginebra, el document acordat fa tres anys per impulsar un cessament de les hostilitats i una transició política. efe/Ddg brussel·les

Eslovàquia acudirà a la justícia europea per impugnar les quotes obligatòries de refugiats aprovades dimarts pels ministres d'Interior dels països de la Unió Europea (UE), va explicar el primer ministre eslovac, Robert Fico. «Eslovàquia és un país sobirà i és un dictat de la majoria en un tema molt delicat», va assegurar Fico.

«Presentarem una denúncia davant el Tribunal de Luxemburg», va assenyalar, per avançar que el seu país no aplicarà «la decisió dels ministres d'Interior». «No podem permetre que Europa funcioni segons el principi de la majoria contra la minoria», va insistir Fico.

Eslovàquia, juntament amb la República Txeca, Hongria i Romania, va votar en contra del pla per reubicar 120.000 immigrants arribats a Itàlia i Grècia, amb l'argument que la UE ha d'anar a les causes de l'onada de refugiats.

El polític socialdemòcrata va afegir que el seu país vol «mostrar voluntàriament un alt grau de solidaritat» amb els països veïns a les zones de conflicte de les que fugen els sol·licitants d'asil. Una solidaritat que es concreta en l'enviament de diners, mitjans i personal a aquells llocs de les fronteres Schengen on la situació és més preocupant.

Per part seva, el primer ministre d'Hongria, Viktor Orban, va proposar a Alemanya que la protecció de les fronteres exteriors de la Unió Europea a Grècia sigui assumida pels socis europeus que hi estiguin disposats. «Cada país que tingui interès en això podria enviar les seves forces de forma voluntària», va explicar Orban, i alhora va destacar que la sol·licitud ha de venir de Grècia, per respectar la seva «sobirania».

La Unió Socialcristiana de Baviera (CSU), partit agermanat a la Unió Cristianodemòcrata (CDU) d'Angela Merkel, va expressar el seu total suport al primer ministre d'Hongria, convertit en el seu aliat en l'objectiu de blindar les fronteres de la UE davant l'onada de refugiats. «Ens uneix el propòsit de restablir l'ordre jurídic europeu», va assenyalar Orban, convidat a una reunió de la CSU en el convent de Banz pel primer ministre de l'estat federat de Baviera, Horst Seehofer.

Per part seva, la Comissió Europea (CE) va adoptar 40 casos d'infraccions contra diversos Estats membres, entre ells Espanya, per no implementar plenament les legislacions del sistema europeu d'asil com les directives sobre procediments d'asil, les condicions de recepció i la qualificació d'asil.

L'Executiu comunitari ja tenia 35 casos oberts en aquesta matèria, va recordar el vicepresident de la CE, Frans Timmermans. En el cas d'Espanya, la CE ha enviat un dictamen motivat al país, al costat de Bulgària, per no haver comunicat a temps les mesures nacionals preses per a traslladar la directiva de qualificació actualitzada. El Govern disposa ara de dos mesos com a màxim per complir.

Espanya està preparada

El ministre d'Interior, Jorge Fernández Díaz, va assegurar que Espanya ja té a punt la «infraestructura d'acollida» per començar a rebre a refugiats arribats a territori comunitari procedents de conflictes bèl·lics, tal com van pactar els països membres de la Unió Europea.