El president colombià, Juan Manuel Santos, i el màxim líder de les FARC, Rodrigo Londoño Echeverri, àlies Timochenko, es van reunir a l'Havana, on es van anunciar importants avenços cap a la signatura d'un acord de pau. Es va tractar de la primera trobada entre tots dos, o almenys la primera que es coneix. El president Andrés Pastrana (1998-2002) va ser el primer a reunir-se amb un líder de les FARC, concretament amb el fundador d'aquesta guerrilla, Manuel Marulanda Vélez, Tirofijo (1930-2008), en el marc d'un diàleg de pau que va fracassar.

Santos va sorprendre els colombians en anunciar que faria una escala a Cuba durant un viatge als Estats Units, i es reuniria amb els negociadors del Govern i de les FARC que busquen un acord des de fa gairebé tres anys. «Faré escala a l'Havana per a una reunió clau amb negociadors per tal d'accelerar la fi del conflicte. La pau és a prop», va manifestar Santos en un missatge de Twitter.

Des de llavors les notícies es van succeir i a l'Havana fonts de les FARC van confirmar que Timochenko es trobava a la capital cubana i participaria en la reunió. Posteriorment també es va confirmar que el mandatari cubà, Raúl Castro, seria present a l'acte a l'Havana.

Després de la reunió es va presentar un acord sobre el punt referit a la justícia transicional, un dels més complicats de les negociacions iniciades el 2012, ja que és un mecanisme que permet processar responsables de delictes durant el conflicte armat, sense caure en la impunitat. La justícia transicional forma part de l'apartat de la negociació referit a les víctimes, que inclou a més els elements de veritat, reparació i garanties de no repetició.