El president del Parlament Europeu (PE), Martin Schulz, va criticar la posició adoptada per la Unió Europea (UE) davant la crisi de refugiats, i va posar èmfasi en la necessitat que els països membres donin una resposta comuna i eficaç al problema dels refugiats.

«Durant massa temps hem tancat els ulls davant del patiment de la gent siriana. Durant molt de temps hem donat l'esquena a refugiats que s'embarcaven en perilloses travessies per arribar a les nostres costes», va assegurar Schulz després de la seva reunió amb els líders europeus.

El president del Parlament Europeu va insistir que auxiliar els refugiats no és només una qüestió de compassió, sinó que es tracta d'una obligació moral i legal recollida en el dret internacional. Per a Schulz el primer pas per solucionar aquesta crisi és acceptar que els problemes globals no poden solucionar-se amb accions individuals dels estats.

Els caps d'Estat i de Govern de la Unió Europea, que ahir van celebrar una cimera extraordinària, van defensar el reforç de les fronteres exteriors i actuar sobre l'arrel del problema de la crisi dels refugiats, encara que van persistir entre ells diferents i allunyades postures.

La reunió va començar en un ambient de forta divisió interna després que dimarts els ministres europeus d'Interior forcessin el vot per aprovar el repartiment de 120.000 refugiats entre els països, amb Eslovàquia, República Txeca, Hongria i Romania en contra i amb l'abstenció de Finlàndia.

Sobre la posició de Busdapest en la crisi dels refugiats, el president de França, François Hollande, va afirmar que els que no respectin els valors i principis de la Unió han de qüestionar-se «la seva presència» en el bloc comunitari. «Schengen i Dublín han de seguir sent la regla», va assenyalar per part seva el primer ministre de Luxemburg, Xavier Bettel.