La tensió entre Sèrbia i Croàcia s'està agreujant per l'èxode migratori, amb una successió de tancaments de fronteres i acusacions que deixen en un segon pla la situació de milers de refugiats que fugen de la guerra. Croàcia i Sèrbia van continuar amb la seva política i missatges de represàlies i bloquejos fronterers mutus. Si Zagreb va tancar dilluns passat el pas dels camions serbis, Belgrad va ordenar a la mitjanit d'ahir el veto a les mercaderies croates.

En resposta, el Govern croat va començar a impedir el pas al seu territori de vehicles matriculats a Sèrbia i fins i tot dels seus ciutadans, encara que això darrer només durant algunes hores.

L'origen del conflicte està en qui ha d'atendre els milers de refugiats que creuen els Balcans, procedents de Síria, l'Iraq o l'Afganistan, camí de l'asil que esperen rebre a Alemanya o altres països rics d'Europa Occidental.

Per part seva, Hongria ha iniciat la instal·lació d'una altra tanca amb ganivetes, aquest cop a la frontera amb Eslovènia, per impedir l'entrada de refugiats. Les autoritats hongareses no van informar oficialment sobre la construcció, de manera que no se sap quina longitud tindrà la tanca, col·locada fins ara a les rodalies de l'encreuamente a la localitat de Tornyiszentmiklós, prop d'una triple intersecció entre Croàcia, Eslovènia i Hongria.

Hongria ja ha aixecat tres tanques, una ja acabada al llarg de 175 quilòmetres a la frontera amb Sèrbia, i altres dos que estan encara en construcció en els límits amb Croàcia i Romania, fet pel qual ha estat durament criticada per la Unió Europea (UE).

Cimera a Brussel·les

Els caps d'Estat i de Govern de la Unió Europea van acordar canviar el rumb de la seva política de migració i asil cap al reforçament de les fronteres exteriors i la cooperació amb països veïns, com Turquia, Jordània i Líban, i amb zones en conflicte com Síria i Líbia. El president del Consell Europeu, Donald Tusk, va anunciar al final de la cimera de dimecres que els líders van aconseguir posar-se d'acord per mobilitzar 1.000 milions d'euros per ajudar els refugiats a través del Programa Mundial d'Aliments i l'Acnur, un esforç al qual França i el Regne Unit contribuiran amb 100 milions.