El papa Francesc va advocar al Congrés dels Estats Units per l'«abolició mundial de la pena de mort», perquè «una pena justa i necessària mai ha d'excloure la dimensió de l'esperança i l'objectiu de la rehabilitació». «Estic convençut que aquest és el millor camí, perquè cada vida és sagrada, cada persona humana està dotada d'una dignitat inalienable i la societat només pot beneficiar-se en la rehabilitació d'aquells que han comès algun delicte», va afegir.

El Pontífex, el primer que intervé davant el Congrés nord-americà, va recordar en el context de la seva petició per acabar al món amb la pena capital que «el paràmetre que usem per als altres serà el paràmetre que el temps farà servir amb nosaltres». «La regla d'or ens recorda la responsabilitat que tenim de custodiar i defensar la vida humana a totes les etapes del seu desenvolupament», va afirmar Jorge Mario Bergoglio en relació amb la pena de mort, que segueix vigent als Estats Units.

Paral·lelament, el papa Francesc va demanar «no donar mai l'esquena als veïns», en al·lusió als milions d'immigrants els drets dels quals «no sempre van ser respectats». «Els parlo com a fill d'immigrants», va recordar el Pontífex, que va al·ludir als estrangers que en temps passats, «bastant convulsos i sagnants», van arribar al que ara són els EUA, però va afirmar que «és difícil enjudiciar el passat amb els criteris actuals».

«Quan l'estranger ens interpel·la, no podem cometre els pecats i els errors del passat. Hem de triar la possibilitat de viure ara al món més noble i just possible», va assenyalar. I això s'ha de fer, segons el Papa, «mentre formem les noves generacions, amb una educació que no pot donar mai l'esquena als "veïns", a tot el que ens envolta».

«Construir una nació ens porta a pensar sempre en relació amb els altres, sortint de la lògica d'enemic per passar a la lògica de la recíproca subsidiarietat, donant el millor de nosaltres. Confio que ho farem», va dir Francesc en la seva defensa de l'acollida als immigrants.

«Nosaltres, pertanyents a aquest continent, no ens espantem dels estrangers, perquè molts de nosaltres fa temps vam ser estrangers», va recordar Jorge Mario Bergoglio en al·ludir al passat comú que comparteix amb molts dels congressistes davant els que va pronunciar el seu discurs.

A més, va recordar que «el nostre món afronta una crisi de refugiats sense precedents des dels temps de la II Guerra Mundial. El que representa grans desafiaments i decisions difícils de prendre». «Al que se suma, en aquest continent -va dir- les milers de persones que es veuen obligades a viatjar cap al nord en recerca d'una vida millor».