Una estampida de fidels musulmans als afores de la ciutat saudita de la Meca va causar 717 morts i 863 ferits, en la que és la pitjor tragèdia en el pelegrinatge cap a la ciutat santa de l'Islam des de 1990, quan van morir 1.426 persones. L'allau de fidels es va produir per l'augment en el flux de pelegrins i l'entrada sobtada de molts d'ells cap a l'àrea on estava previst que es realitzés el ritual, conegut com «La lapidació del Diable». En el mateix camí, els fidels entraven i sortien per complir amb el ritu del llançament de còdols per lapidar tres columnes que simbolitzen les temptacions del diable.

El portaveu del Ministeri saudita d'Interior, Manur al Turki, va explicar que la tragèdia va ser provocada per «una allau que es va produir en una cruïlla que fusiona dos carrers de vianants en un de sol que porta a la veïna localitat de Mina».

Per part seva, el ministre saudita de Sanitat, Jaled al Falah, va culpar els pelegrins del que va passar i va destacar que «l'aglomeració i l'incompliment de les instruccions per part dels fidels van ser les causes de l'incident». Així mateix, va afegir que molt pelegrins «caminen en direcció contrària» i realitzen els rituals «fora dels horaris establerts».

Amb l'objectiu d'aclarir els detalls, el príncep hereu de l'Aràbia Saudita, Mohammad bin Naif Abdelaziz, que és també ministre d'Interior, va ordenar la formació d'una comissió d'investigació.

Un testimoni identificat com a Nabil va explicar que «alguns pelegrins van insistir a tornar, després de llançar les pedres, pel mateix camí d'anada», el que va provocar l'augment del nombre de persones i la confusió.

L'espanyol Ahmed Amagnuy, que es troba fent el pelegrinatge amb la seva mare, va explicar que ells van sortir del lloc de l'estampida moments abans de produir-se perquè van anar de matinada a «espantar al diable» abans que hi hagués molta gent.

«Érem massa persones, no podies moure't per la zona, i a més fa molta calor, és normal que s'hagi produït aquesta terrible situació. El més segur és que de tant empènyer, algú ha acabat caient i aquí tenim les conseqüències», va resumir.