La Guàrdia Civil portava més de cinc anys darrere de la cúpula d'ETA, desarticulada aquesta setmana amb la detenció de David Pla i Iratxe Sorzabal, i en els últims quatre mesos ha tingut desplegats de forma permanent a França 150 agents que han culminat amb èxit l'operació. Així ho va revelar el ministre d'Interior, Jorge Fernández Díaz, després de reunir-se amb els responsables d'Informació de la Guàrdia Civil per felicitar-los per l'operació Pardines i conèixer els detalls de la mateixa.

Cinc anys d'investigacions que van donar lloc a l'obertura de vuit operacions per part de l'institut armat, segons va explicar el ministre, que va transmetre als agents la felicitació de Felip VI i del president del Govern, Mariano Rajoy, per la seva lluita «silenciosa i continuada» contra els que amenacen la llibertat d'Espanya.

La Fiscalia de l'Audiència Nacional demanarà reobrir la investigació a Pla en relació amb l'assassinat del senador del PP Manuel Giménez Abad a Saragossa el 2001, per determinar si va proporcionar informació per cometre aquest atemptat. La Fiscalia espera que entre el material informàtic i documental intervingut a la casa rural de Saint Etienne de Baigorry en què va ser detingut al costat de Iratxe Sorzabal, apareguin indicis que reforcin la tesi que la informació obtinguda per Pla i els seus companys a Saragossa va servir per cometre l'assassinat.

L'etarra Ramón Sagarzazu va arribar a la casa rural no només amb una motxilla, sinó amb les seves maletes. Per aquest detall i per altres informacions que s'han obtingut en els escorcolls del seu domicili a Oiarzun, els investigadors han deduït que Sagarzazu havia viatjat fins a Saint Etienne de Baigorry per incorporar-se a l'estructura del que quedava d'ETA.