El president de la Cambra de Representants dels Estats Units, el republicà John Boehner, va anunciar que renuncia al seu càrrec al capdavant de la Cambra Baixa del Legislatiu, així com al seu escó a partir del proper 30 d'octubre. En un breu comunicat emès a Washington, Boehner explicava que ha decidit dimitir perquè «perllongar la crisi que viu la presidència faria un mal irreparable a la institució».

«La meva missió cada dia és lluitar per un Govern més petit, menys costós i més responsable. En els últims cinc anys, la nostra majoria ha avançat reformes conservadores que ajudaran els nostres fills i els seus fills. Estic orgullós del que hem aconseguit», assegurava.

Boehner ha patit fortes pressions de l'ala més conservadora del partit (Tea Party) i, segons va explicar, tenia pensat renunciar l'any passat, però la inesperada derrota del seu número dos, Eric Cantor, a les eleccions legislatives de novembre passat li va fer reconsiderar la decisió per donar continuïtat al seu projecte.

«El primer treball de qualsevol president de la Cambra és protegir aquesta institució que tots estimem. El meu pla era servir fins al final de l'any passat, però em vaig quedar per donar continuïtat a la Conferència Republicana i la Cambra», explicava a la nota.

«Avui el meu cor està ple de gratitud a la família, els col·legues, i el poble del Vuitè Districte d'Ohio. Déu beneeixi aquest gran país que m'ha donat -al fill de l'amo d'un bar de Cincinnati- l'oportunitat de servir», finalitzava.

Boehner, de 65 anys, porta gairebé vint al Congrés, on va arribar el 1991 com a representant d'Ohio i, des de gener de 2011, estava al capdavant de la Cambra de Representants. El seu període al capdavant dels republicans de la Cambra Baixa va esdevenir més tumultuós a mesura que agafava força el moviment ultraconservador Tea Party, que va criticar en nombroses ocasions per considerar-lo membre de l'«establishment» i de la burocràcia autocomplaent dels passadissos del Capitoli.

Recentment, més de 30 congressistes republicans van amenaçar de forçar un vot de no confiança sobre la seva posició com a president de la Cambra, cosa que podria haver-lo forçat a buscar vots demòcrates per mantenir-se en el càrrec.

Després d'informar a porta tancada als seus col·legues de grup parlamentari sobre la seva decisió, estava previst que Boehner fes una compareixença de premsa per oferir més detalls, encara que va ser finalment cancel·lada.

El president dels EUA, Barack Obama, va qualificar Boehner de «bon home i patriota», i va assegurar que, malgrat els seus desacords, espera que el seu substitut comprengui les dificultats de la seva feina com ell ho va fer.