El refugiat sirià Ossama Abdul Mohsen, que va arribar a Madrid el 16 de setembre passat després de recórrer milers de quilòmetres fugint del seu país, ha aconseguit el permís de residència temporal a Espanya. Mohsen, la imatge del qual caient a terra amb el seu fill als braços després de patir una traveta d'una periodista hongaresa va donar la volta al món, va arribar a Madrid per començar una nova vida treballant a l'Escola Nacional d'Entrenadors de Futbol a Getafe (Cenafe).

Per altra banda, un nen afganès de nou anys va intentar suïcidar-se a mitjans d'aquesta setmana en un campament de refugiats a Croàcia a causa del profund trauma que pateix, després d'haver perdut la seva germana -l'últim familiar directe que li quedava- en el seu trajecte cap a Europa.

El cas va ser divulgat per Unicef, l'agència de l'ONU especialitzada en la protecció infantil, per il·lustrar les condicions extremadament dures que pateixen els nens que formen part de l'onada de refugiats que estan arribant a Europa en els últims mesos. L'intent de suïcidi es va produir al campament temporal d'Opatovac, on els refugiats es queden entre un i dos dies per rebre alguna ajuda i continuar el seu viatge cap al cor d'Europa, va explicar la representant d'Unicef per a Ucraïna, Valentina Otmacic.

Sèrbia va desbloquejar la seva frontera a l'entrada de mercaderies croates, unes hores després que Croàcia obrís als vehicles serbis dos passos fronterers tancats per disputes sobre l'arribada massiva de refugiats a la regió. Croàcia va bloquejar dilluns el trànsit transfronterer de camions de càrrega des de Sèrbia i va assegurar que aixecaria aquesta restricció quan Belgrad deixés d'enviar cap a la frontera croata tots els refugiats que entren a territori serbi. Belgrad va considerar la mesura il·legal i contrària als acords europeus i va ordenar dijous el veto al pas de les mercaderies croates.

La cancellera d'Alemanya, Angela Merkel, va assegurar en la Cimera del Desenvolupament Sostenible a l'ONU que davant la crisi migratòria que afronta actualment Europa, «la solució només pot ser que ens ocupem de les causes profundes».