Rússia, l'Iraq, l'Iran i Síria han segellat una aliança militar contra els gihadistes de l'Estat Islàmic (EI) i ja treballen en la creació d'un centre analític a Bagdad per coordinar futures operacions de les seves forces armades sobre el terreny, segons va revelar ahir una font diplomàtica russa. "L'objectiu del centre en un futur immediat és establir les bases per a la creació d'un comitè coordinador que planifiqui operacions i comandi unitats militars de Rússia, Síria, l'Iran i l'Iraq, en primer lloc per lluitar contra l'EI", va subratllar la font, citada per les principals agències russes.

L'anunci, si és confirmat per fonts oficials, sembla tota una declaració d'intencions de Moscou i Teheran, aparentment decidits a formar una nova aliança internacional en tota regla, a punt per intervenir a Síria i l'Iraq. En paraules del diplomàtic que va revelar la notícia, l'acord entre els quatre països "és un pas important en el camí per a la unió dels països de la regió en la lluita contra el terrorisme internacional".

El líder rus, Vladímir Putin, ja va deixar clar dies enrere que no renunciarà a donar suport militar al règim del president sirià, Bachar al Asad, fins i tot si això va en contra dels desitjos dels Estats Units. El cap del Kremlin considera que sostenir i donar suport al Govern de Damasc, si és possible amb ajuda d'una àmplia coalició internacional, és l'únic camí per frenar l'expansió de l'Estat Islàmic a Síria i combatre els gihadistes en el seu terreny.

Acord assolit fa temps

El centre de coordinació de Bagdad es dedicarà a "la recollida, tractament, resum i anàlisi de la informació sobre la situació a la regió del Pròxim Orient, principalment per a la lluita contra l'EI", va explicar la font de les agències russes. Després de la seva anàlisi, va afegir, la informació serà remesa als estats majors dels quatre països. El comandament sobre l'activitat del centre rotarà cada tres mesos entre oficials d'alt rang dels països implicats en la iniciativa.

La posada en marxa del centre analític és el resultat d'un acord assolit ja fa temps "per coordinar accions militars, sobretot entre Síria, Rússia i l'Iran", va dir en conèixer la notícia el general Leonid Ivashov, antic cap de la Direcció de Cooperació internacional militar del Ministeri de Defensa rus. El paper de Moscou i Teheran, segons Ivashov, es limitarà a l'assessorament "en accions de combat concretes per als països combatents: Iraq i Síria". "Cal parar menys atenció als nord-americans. El dret a la defensa individual i col·lectiva està garantit per l'Estatut de l'ONU. Tots entenen que aquest desgavell contra Síria i l'Iraq l'han provocat els nord-americans, per la qual cosa rar serà que puguin ajudar en alguna cosa", va afirmar el general rus.

Discurs a l'ONU

A la llum de les notícies succeïdes en els últims dies, incloses les referides al reforçament de la base militar russa a Síria, tot indica que el discurs de Putin davant l'Assemblea General de l'ONU es centrarà a demanar la formació d'una coalició internacional per lluitar contra els terroristes. Putin ha repetit fins a la sacietat que la política de Washington d'armar els rebels sirians seria contraproduent i l'avanç imparable de l'EI sembla donar-li la raó.

És el que intentarà transmetre demà, 28 de setembre, al president dels Estats Units, Barack Obama, amb el qual es reunirà a Nova York en el marc de l'Assemblea General de l'ONU.