milers de ciutadans van demostrar ahir a Mèxic i en diverses ciutats del món que la flama de la indignació per la desaparició dels 43 estudiants de l'escola normal rural d'Ayotzinapa segueix encesa i que continuen vives les ganes d'exigir justícia per aquesta tragèdia de la qual dissabte es va complir un any. La marxa més nombrosa va tenir lloc a la capital mexicana, on milers de persones van marxar durant hores i sota la pluja, acompanyant els pares dels joves desapareguts el 26 de setembre de 2014 en el municipi d'Iguala, a l'estat de Guerrero.

"Una vegada més volem demostrar a aquest Govern que el poble de Mèxic està amb nosaltres, que no ens ha deixat sols i que no ens deixarà sols, li estem mostrant que segueix encesa la flama de la indignació i el coratge dels pares", va dir Carmelita Cruz, mare de Jorge Aníbal Cruz, un dels joves desapareguts.

Excepte per petits conats de violència, amb algunes pintades i crema de parades d'autobusos per part d'un grup d'anarquistes, la marxa va transcórrer amb normalitat. Després de diverses hores caminant des dels voltants de la residència oficial de Los Pinos, els pares van fer un míting a la plaça del Zócalo, on van agrair la resistència i el suport que han tingut als milers de ciutadans que s'han solidaritzat amb aquest cas arreu del món. "Gràcies a vostès hem arribat fins avui ferms, dempeus, perquè vostès ens han sostingut. Quan hem volgut caure, ens han donat aliment, afecte, comprensió", va dir Emiliano Navarrete, pare d'un altre dels joves per a qui aquest dia va suposar un "canvi del rumb de la vida". Navarrete va recordar que és "com si la natura ens digués i ens repetís el mateix", com dissabte, aquella tràgica nit de fa un any "estava plovent", mentre que les autoritats "diuen que van cremar els nostres joves". I és que segons la versió oficial defensada fins ara per la Procuradoria General de la República, els joves van ser assassinats per un grup de narcotraficants i incinerats durant hores en una foguera en un abocador. Després d'arribar a Iguala per fer activitats de boteo (col·lecta de diners) en diversos autobusos, els joves van ser atacats per policies corruptes del municipi i lliurats als narcotraficants, que presumptament se'n van desfer de la manera abans esmentada.

Una versió mai creguda

No obstant això, aquesta versió mai ha estat creguda pels pares, un fet que es va reforçar després que l'informe d'un grup d'experts independents enviats per la Comissió Interamericana de Drets Humans (CIDH) assegurés que els joves no van poder ser cremats en aquest lloc. "Sabem que els trobarem", va assegurar ahir Navarrete, que va dir que "el dia que tornin els parlarem de vostès", de tot el suport que han rebut de la societat i sabran "que no hem descansat" fins a trobar-los.

Mario César González, pare de César Manuel González, també va intervenir en el míting i va dir que ha estat "un any de moltíssim dolor" des que a les 17.35 de la tarda d'ara fa un any va sentir per última vegada la veu del seu fill per telèfon. També ha estat un any "de molt aprenentatge", va assegurar, ja que "caminar en recerca del meu fill m'ha obert els ulls" i "m'està ensenyant com està veritablement nostre país, com l'està desgraciant l'Estat, com desapareix la gent, com és capaç de massacrar la gent, de reprimir-la".

"Sempre ho he dit i ho seguiré dient. Si ell (en referència al president Enrique Peña Nieto) aposta pel cansament i per l'oblit, està perdent, perquè els 43 pares de família seguirem lluitant", va insistir González, que va apostar també per no oblidar "els milers de desapareguts" que hi ha al país.

Piulada de Peña Nieto

Els que no van participar en la marxa per aquest cas que va commocionar el món van ser les autoritats mexicanes, encara que el president Peña Nieto es va referir a aquest aniversari a través de la xarxa social Twitter. "A un any de distància dels tràgics fets a Iguala, reitero el compromís del Govern amb la veritat i la justícia", va apuntar el president, que fa dos dies es va reunir amb els familiars, encara que no es va comprometre a complir les seves peticions.

"Amb estricte afecció a Dret, seguirem avançant en les investigacions i per assegurar que els culpables responguin davant la Llei", va afegir el mandatari en un altre missatge després del qual va escriure que "societat i Govern hem de treballar units en la consolidació d'un país que defensi i tuteli els drets humans amb eficàcia".

Sí que es van sumar a les marxes milers de ciutadans més en diverses ciutats de Mèxic. A Chilpancingo, capital de Guerrero, la marxa va transcórrer sense incidents, tot i que era un dels punts més calents pel risc d'incidents i la proximitat geogràfica amb la desaparició dels estudiants. També es van solidaritzar ciutadans en urbs de l'estranger com Madrid, La Paz, o París, on va ser col·locada al costat de catedral de Notre Dame una escultura amb el 43, el nombre de morts en una barbàrie que serà difícil d'oblidar.