El president dels EUA, Barack Obama, es va mostrar convençut que «el canvi arribarà a Cuba» i el Congrés nord-americà acabarà aixecant «inevitablement» l'embargament econòmic i financer que hi ha sobre l'illa caribenya. «Estic segur que el Congrés aixecarà inevitablement un embargament que ja no hauria d'estar aquí», va assenyalar Obama en el seu discurs davant l'Assemblea General de l'ONU.

El mandatari nord-americà va defensar la política d'acostament que els dos països van emprendre el desembre passat i que va derivar en el restabliment de relacions diplomàtiques entre Washington i l'Havana i l'obertura d'ambaixades el passat 20 de juliol.

«Durant 50 anys, els Estats Units van aplicar una política cap a Cuba que va fracassar a l'hora de canviar les vides del poble cubà. Nosaltres vam canviar això», va afirmar Obama. «El canvi no arribarà de la nit al dia a Cuba, però estic segur que l'obertura, i no la coacció, impulsarà les reformes i millorarà la vida del poble cubà», va defensar. A més, va opinar que Cuba «trobarà èxits si busca més cooperació amb altres nacions».

El president nord-americà, que es reunirà avui amb el seu homòleg de Cuba, Raúl Castro; va admetre que segueix tenint «diferències amb el Govern cubà», i que el seu país «seguirà defensant els drets humans». «Però afrontarem aquestes diferències mitjançant relacions diplomàtiques i un augment en el comerç, i llaços entre els nostres pobles», va afegir.

Obama també es va referir a Cuba quan va defensar la seva idea de triar «la cooperació sobre el conflicte», en recordar que els tres marines que van baixar la bandera nord-americana a l'Havana el 1961 van tornar a la capital cubana pera hissar-la de nou.